Hünnap Nedir? Hünnapın Faydaları Nelerdir?

03 Nisan 2023

HÜNNAP NEDİR?

Rhamnaceous familyasına ait Hünnap (Ziziphus jujube Mill.) meyvesi çoğunlukla Avrupa, Güney ve Doğu Asya ile Avustralya'da, özellikle de Kuzey Çin'in iç bölgelerinde yetişir. Hünnapın meyve ve çare olarak uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Oldukça besleyici ve fonksiyonel bir meyve olan Hünnap (Ziziphus jujuba Mill.) sağlık açısından çeşitli faydalara sahip olduğu bildirilmekte olup, dünya çapında yaygın olarak ekimi yapılmaktadır.

Hünnap nedir?

 

HÜNNAPIN FAYDALARI NELERDİR? 

Biyolojik olarak aktif olan ana bileşenler C vitamini, fenolikler, flavonoidler, triterpenik asitler ve polisakkaritlerdir. Hünnap meyveleri üzerinde yapılan son fitokimyasal çalışmalar, bunların antikanser, antiinflamatuar, antiobezite, immün sistemi uyarıcı, antioksidan ve gastrointestinal koruyucu olduğunu ortaya koymuştur.

Hünnapın faydaları nelerdir?

 

KAN BASINCINI DÜZENLER 

Hünnap meyvesi, içerdiği potasyum sayesinde damarların genişlemesine ve kan akışının rahatlamasına yardımcı olur, kan basıncının dengelemesini sağlar.

Hünnap kan basını düzenler

 

ANTİOKSİDAN AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİN 

Bir besin takviyesi olarak hünnap meyvesi, polisakkaritler, polifenoller, amino asitler, nükleotidler, yağ asitleri, diyet lifi, alkaloitler ve diğer besin maddeleri gibi çeşitli biyoaktif maddeler içeren sağlıklı bir gıda olarak iyi bilinmektedir.

İçerdiği C vitamini, fenolikler, flavonoidler, triterpenik bileşenleri ile antioksidan açısından oldukça zengin bir konumdadır.

 

UYKU DÜZENİNDE YARDIMCI OLABİLİR 

Hünnap meyvesinin olgun tohumu, merkezi sinir sistemi hastalıkları üzerinde faydalı etkiler göstermekte ve sıklıkla uykusuzluğun tedavisinde, uyku kalitesinin iyileştirilmesinde, öğrenme ve hafızanın geliştirilmesinde fonksiyonel bir gıda olarak kullanılmaktadır.

Hünnap uyku düzeninde yardımcı olabilir

 

HÜNNAP NASIL TÜKETİLMELİDİR? 

Hünnap meyveleri yenilebilir, tatlı-ekşi tadındadır. Taze (çiğ, meyve suyu), kurutulmuş (toz) ve işlenmiş haliyle (turşu, reçel, jöle) tüketilmektedir.  Yüksek miktarda şeker, yenilebilir selüloz ve siklik adenozin içerir.

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 



Ekleme Tarihi: 3.04.2023
Güncelleme Tarihi: 3.04.2023
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır
Yukarı