Kolonya Kullandıktan Sonra Ellerinizi Yıkayın

24 Ekim 2023

Koronavirüsten korunmak adına kullanılan kolonya gibi alkollerin mikrobun etkinliğini azalttığını ancak tamamen bir dezenfeksiyon yapmadığına dikkat çeken Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, ellerin kolonya kullanımı sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini söyledi. Özyılmaz, tırnaklar kesilerek, fırça ile temizlenmesi gerektiğini sürekli kısa tutulmasını ve bu süreçte oje sürülmemesi gerektiğini de dile getirdi.

Emsey Hospital Dermatoloji uzmanı Serpil Yılmaz, el hijyeni temizliğine dikkat çekecek açıklamalarda bulundu.

Özellikle el hijyenin virüsten korunmada çok önemli olduğunu beliren Dermatoloji uzmanı Dr. Sepil Özyılmaz, virüsün bulaşıcılığının hayli yüksek, hızlı olduğunu ve izolasyon konusunda da herkesin çok hassas olması gerektiğini söyledi.

Sabun tercihi, sabun seçimi ve dikkat edilmesi gerekenler.

SABUN TERCİHİ ÖNEMLİ

Derinin 2 tip mikroorganizma gurubu olduğunu söyleyen Dermatoloji uzmanı Sepil Özyılmaz,şu bilgileri paylaştı;

 ‘’Bunlardan biri kalıcı flora, yani her zaman cildimizde bulunan hastalık oluşturacak boyutlara gelmeyen bizim normal deri yüzeyinde bulunan mikroorganizmalardır. Diğeri ise bir kontamine bulaş ile gelen mikro organizmalar olduğunu ifade etti. Örneğin hastalıklı bir insanın temas ettiği alanla temasta ortaya çıkan kontaminasyonla ortaya çıkan mikro organizmalar, geçici mikroorganizmalar, mikroorganizmanın kalıcı floranın da ciltte normalde bulunan mikro organizma sayısının da belirli bir seviyede tutulması gerektiğine, aşırı arttığında onun da bir hastalık oluşturabilir’’ dedi.

Kalabalık aileler sıvı sabun kullanmalı.

KALABALIK AİLELER SIVI SABUN KULLANSIN

Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, Sıvı sabunların alerji açısından riskli ürün olduğunu ,kalıp sabunlarda belli bir süreden sonra üzerinde mikroorganizma barındırabildiğinden dolayı kalabalık ailelerin sıvı sabunları tercih etmelerini önerdiklerini söyledi. Marketten alınan sıvı sabunlar kimyasal içerdiğini, bu sebeple kokusuz, renksiz ve içerisinde nemlendirici olan sıvı sabunları tercih edilmesini önerdi. Kalıp sabunların yüzeyinde de mikrop üreyebileceği için sıvı sabun kullanımının daha uygun olacağını belirtti.

 Her cilt yapısının ayrı olduğunu vurgulayan Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, alerjik bünyeli, yağlı, cildi daha kalın veya daha ince yapılı veya yaş grubu, cinsi ve genetik yapısına göre cilt kalitesi değişebildiğine dikkat çekti. Bir bebek cildi ile yaşlı bir kişinin cildi aynı olamayacağını hatırlatan Özyılmaz, kişinin cildi ne kadar nemliyse o kadar şanslı olabileceğini belirterek şunları söyledi;

‘’Çocukların çok ince derileri var ve kimyasallardan çok etkileniyor. Çocuklarımızı cilt bakımı, Uygun yıkama, durulama ve kurulama konusunda desteklemeliyiz. Eldiven kullanımı alerji riskini arttırabilir çünkü cerrahi eldivenlerin içi pudralı ve elimizde bulunan çatlaklara bir nevi kireç sürülmüş gibi bir kalıp oluşturmaktadır bu da ellerinizde oluşan çatlaklara oturarak, alerjik reaksiyona neden oluyor. Bu sebeple Bulaşık yıkarken, temizlik yaparken İçi pamuklu olan eldivenleri, yoksa kumaş eldiven üzerine naylon eldiven kullanmayı tercih etmek gerekir’’ dedi.

Çok el yıkamak egzamaya neden olabilir.

ÇOK EL YIKAMAK EGZAMAYA NEDEN OLUYOR

Günümüzde alerjinin sık görülmesinin en büyük sebebi yaşam tarzı ve endüstriyel beslenme şekli olduğunun altını çizen uzmanımız;

  • çok fazla koruyucu içeren
  • katkı maddeli besinleri
  • konserve ürünlerini
  • sucuk
  • salam
  • sosis

gibi işlenmiş ürünleri tüketmeleri alerjiyi tetikleyebileceğini belirtti.  Çok yıkamaktan dolayı ellerde oluşan kızarıklık ve kaşıntının egzamanın habercisi olduğunu söyleyen Özyılmaz, elleri kuruluktan korumak için gece yatarken kullanılan yoğun bir nemlendiricinin cildin yapılanmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Bu süreçte kullanılan nemlendiriciler işe yaramıyorsa kortizon içermeyen alerji ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Özyılmaz, özellikle çocuklarda kortizon içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ve el yıkama sonrası nemlendirici desteği verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çok kurumuş, çatlamış, kanamaya yatkın eller için ilk yapılması gerekenin yıkama sıklığının azaltılması olduğunu söyleyen Özyılmaz, zorunlu haller dışında ellerin yıkanmamasını, daha da kötüye giderse deride kalınlaşma ve yarılmanın meydana gelebileceğini de açıkladı.

Günlük korumalarda bariyer kremlerin tercih edilebileceğini dile getiren Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, Kortizonlu ürünlerin ciltte özellikle gece yatarken ılık su ile yumuşatarak kullanıldığında daha etkili olduğunu söyleyerek   ‘’Kortizonlu ürünleri kullanırken ciltte incelme gibi yan etkiler yapabilir bu sebeple, kremler yaş gruplarına göre tercih edilmelidir’’ uyarısında bulundu. Elleri yumuşatmak için saf ve katı vazelin kullanılabileceğini, doğal ürünler olarak da Hindistan cevizi yağı, argan yağı, hindistancevizi gibi yağların etkili ürünler olabileceğini de aktardı.

 

KOLONYADAN SONRA ELLER YIKANMALI

Virüsten korunmak adına kullanılan kolonya gibi alkollerin mikrobun etkinliğini azalttığını ancak tamamen elden uzaklaştırmadığını bu sebeple risk oluşturabileceğinin altını çizen Dermatoloji uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, ellerin mutlaka sonradan yıkanması gerektiğini söyledi. Tırnaklar kesilerek, fırça ile temizlenmesi gerektiğini sürekli kısa tutulmasını ve bu süreçte oje sürülmemesi gerektiğini dile getirdi.



Ekleme Tarihi: 24.10.2023
Güncelleme Tarihi: 24.10.2023
Yukarı