Kupa Tedavisi (Hacamat) Hastanemizde Uzman Hekimler Tarafından Gerçekleştirilmektedir.

13 Haziran 2020

KUPA TEDAVİSİ (HACAMAT)

Sağlık Bakanlığı onaylı bilimsel kanıtlara dayalı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarından biri olan Kupa tedavisinin tıbbi tedaviye destek olarak birçok hastalıkta tedavi edici etkisi özellikle son yıllarda giderek önem kazanmaktadır.

Geçmişten Günümüze Kupa (Hacamat) Tedavisi

Kupa tedavisi beş bin yıldan fazla süredir dünya genelinde yaygın bir biçimde, birçok kültürde uygulanmaktadır. Özellikle Asya, Ortadoğu ve Avrupa gibi dünyanın birçok bölgesinde alternatif tedavi olarak uygulanmıştır. Kupa tedavisi Orta Doğu’da M.Ö. 3500 (5500 yıl öncesi)yıllarında ilk kez Asurlular tarafından hayvan boynuzları ve bambular kullanılarak uygulanmıştır. Kupa tedavisine ait en eski yazılı belge ise M.Ö. 3300 yılında antik Makedonya’daki uygulamaları anlatan “Ubi Plethore Ibi Evacua” adlı eserdir. Ebers Papirus’da (Mısır’da) M.Ö. 1550’de kupa tedavisinden bahsedilmiştir. Herodotus (M.Ö. 484‐ 425) Mısırlı doktorların hem kuru hem de yaş  kupa tedavisi uyguladıklarını belirtmiştir. Asur ve Babil  İmparatorluklarında, Çin’de akupunktur ile kombine edilerek uygulanan kupa tedavisini Hipokrat ve Galen de kullanmıştır. Ibn-i Sina’nın eseri olan El Kanun fit Tıp adlı eserinde Kupa (hacamat) uygulamasından bahsettiği ve bu kıymetli eserden Avrupa Üniversitelerinde son yüzyıla kadar faydalanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise Kuzey Avrupa, Amerika, Avustralya, Hindistan, Afrika, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinde uygulanmaktadır.

Günümüze Kupa (Hacamat) Tedavisinin Önemi

Son yıllarda kupa tedavisine olan akademik ilgi hızla artmış ve bu tedavi yöntemiyle migren, romatizma, fibromiyalji, artrit ve sırt ağrısı vb. çeşitli ağrılı durumlarda etkisi gözlenmiştir. Modern tıp tarafından da desteklenen kupa tedavisi, günümüzde sertifikalı uzman hekimler tarafından klinik ortamlarda yapıldığında olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Bir çeşit akupunktur yöntemi olan kupa tedavisinde deride küçük kesiler oluşturularak vakumlama yardımıyla kılcal damarlarda biriken toksinlerin vücuttan atılması amaçlanır. Bu tedavi ile vücudun doğal yollardan atamadığı ağır metaller, toksinler, kullanılan ilaç ve gıdaların vücutta bıraktığı kötü etkilerden arınma gerçekleşir.

Kupa (Hacamat) Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

Cilt ve cilt altı doku ve yüzeysel dolaşımını vakumlayan kupa veya eski usuldeki gibi bardak yardımı ile iyileştirilmesidir. Kupa uygulamaları kuru kupa veya yaş kupa (Hacamat) olarak yapılmaktadır.

Kuru kupa tedavisinde, kupa sabit tutularak veya kupa ile masaj yapılarak kan dolaşımını rahatlatmak ve kas gerginliğini azaltma yoluyla çeşitli ağrılardan kurtulmak mümkündür.

Yaş kupa (Hacamat) uygulamasında ise ciltte bisturi yardımı ile minik kesiler yapılıp, üzerine kupa uygulanarak cilt ve altı dokularda biriken atık maddelerin temizlenmesi sağlanır.

KUPA (HACAMAT) TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALIKLAR

• Omurgada kireçlenme, kemik erimesi (osteoporoz veya osteopeni) veya omurga diski fıtık başlangıcına bağlı ağrılar
  • Fibromiyalji (Genelde strese bağlı gelişen kulunç hastalığı)
  • Stres ve anksiyete
  • Strese bağlı baş ağrısı
  • Migren
  • Kas kasılması nedeniyle oluşan (Myospazm) sırt ağrısı
  • Tendinopati (Kas kirişlerinde iltihaplanma)
  • Spor yaralanmaları
  • Kas iltihaplanması
  • Çene artropatisi (Çene kemiği ekleminde ağrı, şişlik nedeniyle ağız açmada ve çiğnemede zorluk olması)
  • Diş gıcırdatma hastalığı
  • Sudeck atrofisi (Omuz, el ve eklemlerde ağrılı şeklinde gelişen, omuz ve el ekleminde şişlik ile birlikte giden bir hastalıktır)
  • Post zoster nevralji (Gece yanığı olarak da bilinen zona hastalığına bağlı geçmeyen ağrılar)
  • Trigeminal nevralji (Çene kemiğinde olan bazen diş iltihabı ile karıştırılan şiddetli ağrılar)
  • Astım, bronşit
  • Sinüzit, larenjit (Ses tellerinde iltihaplanma), otit (kulak iltihabı)
  • Hiperkinetik kalp hastalığı
  • Barsak ve mide ile ilgili problemler (Kabızlık, bulantı kusma gibi)
  • Dolaşım sistemi bozuklukları

Kupa (Hacamat) tedavisi hangi durumlarda kullanılmaz?

• Tromboz hastalığı (Pıhtı hastalığı olanlar: Pıhtıya bağlı felç veya solunum sıkıntısı geçirmişler, bir ayakta pıhtıya bağlı şişlik olanlar)
  • Aktif kanaması olanlar (Burun kanaması, cilt altı kanaması veya kanamalı hastalıklar)
  • Yeni yapılan cerrahiye bağlı henüz kapanmamış yarası olanlar
  • Dekompanze kalp hastalığı olanlar (Ciddi kalp yetmezliğine bağlı ayaklarda şişme, yüzde ve kollarda şişme, yatınca artan nefes darlığı)
  • Varisli bölgeler
  • Riskli Gebelikler (Normal gebeliklerde uzman takibinde çok dikkatli uygulanması önemlidir.)
Yukarı