Robotik Protez Cerrahisi

09 Aralık 2023

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahi diz yada kalça protezi ameliyatı sırasında uygulamanın doğruluk ve hassasiyetini arttırmak için kullanılan yardımcı sistemlerdir. Ameliyatın Planlaması, verilerin elde edilmesi ve sisteme yüklenmesi, ameliyatın gerçekleştirilmesi cerrahın kontrolü altında yapılmaktadır. Robot planlanan kemik kesilerinin hatasız ve önceden planlandığı gibi uygulanmasında cerraha yardımcı olur. İşlemin tamamı doktorunuz tarafından uygulanır. Robotik cerrahi özel eğitim ve deneyim gerektirir.biz kliniğimizde Smith and Nephew firmasının geliştirdiği Navio Robotik Sistemini kullanmaktayız. Navio’nun diğer sistemlere göre avantajı ameliyat öncesi hastanın bilgisayarlı tomografisine ihtiyaç duymaması ve bu sayede radyasyona maruz kalınmasını önlemektir.

Robotik cerrahi nedir, uygulaması nasıl yapılır?

Robotik Cerrahi Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Diğer protez cerrahilerde olduğu gibi uygun anestezi altında, ilk olarak robotik sistem kullanılarak hastanın diz ekleminin 3 boyutlu modellemesi oluşturulur. Bu model üzerinde hastanın ekleminin doğal kinematiklerine uygun protezler ve yapılacak kemik kesileri matematiksel işlemlerle hesaplanır. Sistem, bu hesaplamaların gerçek zamanlı olarak denenmesine izin verir. Bu sayede ameliyatın en ince detayı ile planlaması yapılabilir, gerekli ayarlamalar sonrasında mükemmel sonuca ulaşılır. Daha sonra bu planlama navigasyon yardımı ile hasta üzerinde uygulanır. Sistem kesiler sırasında önceden yapılan planlamaya uygun olarak çalışır, planlama dışına çıkılmasına izin vermez. Cerrah uygulama sırasında hem cerrahi alanı gözler hem de bilgisayar ekranından 3 boyutlu olarak yapılan işlemi kontrol eder. Milimetrik hassasiyette kesiler ile protez en uygun şekilde yerleştirilir. Sistem sayesinde son bir kontrol daha yapılır ve işlem sonlandırılır. Bu sistem hata payını minimuma indirirken , ameliyat sonrası iyileşme sürecinin de daha kısa, daha ağrısız ve daha rahat olmasını sağlar.

Robotik cerrahi avantajları nelerdir?

Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Robotik protez cerrahisinin en önemli faydası ameliyatın gözle görülenden daha hassas bir şekilde yapılmasına olanak sağlamasıdır. Özellikle diz protezi ameliyatlarında protez sağ kalımının ve hasta memnuniyetinin kilit noktaları protez boyunun, diziliminin ve yumuşak doku dengesinin ideal ölçülerde sağlanmış olmasıdır. Robotik cerrahi bu hedeflere en az hata ile ulaşılmasını sağlayan yardımcı sistemlerdir. Benzer şekilde kalça protezi ameliyatları sonrasında %4 oranında görülebilen protez çıkık riski komplikasyonu %1 gibi oranlara düşürmektedir.

Robotik cerrahi hangi protez için uygulanabilir?

Robotik Cerrahi Hangi Protez İçin Uygulanabilir?

Kullandığımız Navio sistemi unikondiler (kısmi), bikondiler ve total diz protezleri ayrıca total kalça protezleri ameliyatları başarılı olarak uygulanabilmektedir. Diğer eklemlerle ilgili çalışmalar devam etmekte olup yakın bir gelecekte kullanıma sunulmasını beklemekteyiz.

 

Robotik cerrahi primer (ilk olarak) tüm kalça ve diz protez ihtiyacı olan hastalara uygulanabilir.

İkinci Görüş Alın



Ekleme Tarihi: 9.12.2023
Güncelleme Tarihi: 9.12.2023
Yukarı