Skolyozda Üç boyutlu egzersizlerle tedavi sağlanıyor

12 Ağustos 2021

Skolyoz hastalığı tedavi çeşitlerine dair bilgi veren Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, skolyozun üç boyutlu hastalık olduğunu belirtti. Hussain, “Bu yüzden tedavide üç boyutlu spesifik egzersizlerini kullanıyoruz. Hastalara bu egzersizleri öğretip disiplin ve sabırla çalışarak düzelmelerini sağlıyoruz” diye konuştu.

Omurganın sağa veya sola eğrilmesi sonucu skolyoz oluşur. Skolyoz tedavi yöntemlerinden birinin skolyoza yönelik spesifik egzersiz uygulamaları olduğunu ifade eden Emsey Hastanesi’nde Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, hastalara skolyoz tedavisine yönelik birçok egzersiz metodları uyguladıklarını söyledi. Özellikle schroth metodunu kullandıklarını belirten Hussain, “Yapılan egzersizlerle duruş çalışması ,3 boyutta düzeltmeler , solunum paterninden ve omurgada core kaslarını kuvvetlendirecek egzersizlerden faydalanıyoruz” diye konuştu.

 

Skolyoz tedavisinde erken teşhisin önemi. Skolyoz tedavisinde açıyı düzeltmeye yönelik egzersizler.

 

SKOLYOZ TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ

Yetişkinler ile gençlere uygulanan tedaviler arasında farklar olduğunu ifade eden Fizyoterapist Büşra Hussain, “Ergenlerdeki skolyoz teşhisine özellikle önem veriyoruz. Teşhisi mümkün olduğunca erken yaş ve açılarda gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz” diye konuştu. Skolyozun ilerleyici bir hastalık olduğunun altını çizen Hussain, açının ilerlemesi hızı yavaşladığında, açıyı düzeltmeye çalıştıklarını söyledi. Skolyozda düşük açılarda 3 boyutlu egzersiz tedavisi uyguladıklarını ifade eden Hussain  orta dereceli açılarda ise egzersiz ile korse tedavisini bir arada uyguluyoruz ,  ilerleyen yüksek açılarda ise cerrahi tedavi  önerdiklerini belirtti. Hussain, “Skolyoz ilerleyici rahatsızlık olduğu için konservatif tedavi ile hızını kesmeye çalışıyoruz. Eğer bunu kontrol edebiliyorsak açıyı düşürmeye çalışıyoruz.

 

Skolyoz tedavi yöntemleri ve egzersizler.

 

SKOLYOZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yetişkinlik dönemindeki skolyozda kişilerde ağrı, hareket kısıtlıkları veya açının artışına bağlı olarak denge kayıpları olabildiğini belirten Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, çeşitli manuel terapi yöntemleriyle hastadaki ağrıları azaltılıp beraberinde 3 boyutlu skolyoza spesifik egzersizlerle hayat kalitesinin yükseltildiğini söyledi.

 

Schroth metodunun içinde bulunan 3 boyutlu düzeltici egzersizler.

 

SCHROTH METODU

Kişilerde skolyoz oluştuğunda vücutlarına olan farkındalıklarının azaldığını belirten Büşra Hussain, “Schroth metodunun içinde bulunan 3 boyutlu düzeltici egzersizler ve rotasyonel egzersizlerini hastaya uyguluyoruz. Solunumdan faydalanıp düzeltme sağlayabiliyoruz. Yine aynı şekilde core kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapmalarını istiyoruz. Duruş eğitimleri veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Ameliyat sonrasın da gelen vakalar olduğunu ifade eden Hussain, “Bu hastalarda cerraha bağlı olacak şekilde istenilen düzeltmeler , omurga esnekliği sağlanabilir. Cerrahın gerçekleştirdiği belirli orandaki düzeltmeleri biz, egzersizlerle destekleyebiliyoruz. Hastaya duruş farkındalığı kazandırabiliyoruz. Burada da cerrah ve fizyoterapist ilişkisi önem taşımaktadır” dedi.

 

Çocuklarda skolyoz tedavisi. Skolyoz tedavisinde rehabilitasyon uygulamaları.

 

“EN ÖNEMLİ ŞEY DİSİPLİN VE SABIR”

Rehabilitasyon uygulamalarının sabır ve disiplin gerektirdiğini ifade eden Osteopat Fizyoterapist Büşra Hussain, ortalama 6 ay ile 1 yıl arasındaki düzenli çalışmalarda başarı elde edilebileceğini söyledi. Asıl önemli olan şeyin çocuklara yapması gerekenleri anlatmak olduğunu vurgulayan Hussain şunları söyledi:

“Çocuklar haftada bir veya iki defa olmak üzere yanımıza geliyorlar. İlerleyen derecedeki hastaları ise daha sık tedaviye çağırabiliyoruz. Ortalama 15 seansta çocuklara egzersizleri öğretiyoruz. Sonrasında ise tedaviye kontrollerle devam edebiliyorlar. Disiplinli çocuklarda başarı elde ediyoruz, fotoğraflarını gördükçe mutlu oluyorlar. ‘Düzelmişim’ diyebiliyorlar.”

 

Skolyozdan şüpheleniyorsanız çocuğunuzu kontrol ettirin.

 

AİLELERE UYARI: ÇOCUKLARINIZI KONTROL EDİN

Ailelere çocuklarını ara ara kontrol etmelerini öneren Hussain, “Adet dönemi ve öncesi kız çocuklarınızı özellikle kontrol edin. Asimetrisi var mı, omuzlar arası eşitsizliği var mı, kürek kemiklerinde, bel seviyelerinde eşitsizlik var mı? Çünkü çocuklar biranda uzadığı için skolyoz derecesinde üç ayda 20 dereceye varan artışlar gözlemlenebiliyor. Ayrıca tedavi için mutlaka iyi ekip bulunmalıdır. Skolyoz tedavisi bir ekip işidir.

  • Omurga cerrahı
  • Fizyoterapist
  • Ortez protez teknikeri
  • Anne baba ve çocuk

uyum içinde olmalıdır” diye konuştu.

 



Ekleme Tarihi: 12.08.2021
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024
Yukarı