RSV Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

09 Ağustos 2022

RSV ( Respiratuar Sinsityal Virus ) Nedir?

RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs), özellikle kış aylarında sıkça görülen solunum yollarını hedefleyen ve parainfluenza virüs ailesine ait bir RNA virüsüdür. RSV enfeksiyonu, genellikle grip veya soğuk algınlığına benzer belirtilere neden olur, ancak tedavisi geciktirildiğinde akciğerleri tehdit edebilir.

RSV virüsü tüm yaş gruplarında enfeksiyona neden olabilir, ancak özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıflamış bireyler için ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bebeklerin çoğu 2 yaşına kadar en az bir kez RSV geçirir ve hayat boyu tekrarlayabilir.

Özellikle altı aydan küçük bebeklerde, RSV'nin alt solunum yolu enfeksiyonlarına (bronşit ve zatürre) neden olma oranı yüksektir. Ayrıca, RSV enfeksiyonu sonrasında hayatını kaybeden çocukların bir kısmının kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı veya prematüre doğum öyküsü olduğu belirlenmiştir.

Ayrıca, RSV enfeksiyonunun astım ve diğer kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine neden olabileceği de bilinmektedir. Prematüre doğum, doğuştan kalp hastalığı ve bağışıklık yetmezliği gibi durumlar, RSV riskini artırabilir ve daha ciddi ve ölümcül seyretmesine yol açabilir.

RSV öksürme v hapşırma yolu ile bulaşır.

RSV Virüsü Nasıl Bulaşır?

RSV'nin en yaygın bulaşma yolu, RSV virüsü içeren salgıların temas ettiği yüzeylerden boğaz veya göz mukoz membranlarına temas etmesidir. Bu temas, enfekte bir bireyin burun akıntısı, tükürük veya diğer solunum yolu salgılarından kaynaklanabilir.

RSV, öksürük veya hapşırma sırasında havada asılı kalan damlacıklar yoluyla da bulaşabilir. Bu damlacıkların içindeki virüs, çevredeki yüzeylere düşebilir ve bu yüzeylerle temas sonrasında kişiye bulaşabilir.

Özellikle bebekler ve küçük çocuklar için, RSV virüsüyle temas sonucu enfekte olma riski yüksektir. Bu nedenle, RSV bulaşını önlemek için hijyen önlemleri (sık sık ellerin yıkanması, hasta kişilerle temasın sınırlanması vb.) önemlidir.

Rsv belirtileri grip belirtileri ile benzerlik gösterir.

RSV Belirtileri Nelerdir?

RSV virüsü, grip ve nezleye benzer semptomlar gösterir. Bunlar arasında burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, halsizlik ve iştahta azalma bulunur.

Çocuklarda huzursuzluk, aktivitede azalma, beslenme güçlüğü, solunum güçlüğü (bu belirti çok küçük bebeklerde bile ortaya çıkabilir) gibi belirtiler görülebilir.

Büyük çocuk ve yetişkinlerde tipik üst solunum yolu hastalığı semptomları (burun akıntısı, öksürük, hapşırma) görülebilir. Ancak genellikle daha hafif seyreder.

Yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde akciğer enfeksiyonu riski artar. Bu durum ciddi olabilir.

RSV tanısı

RSV Virüsü Tanısı Nasıl Konulur?

RSV enfeksiyonundan şüphelenilen hastalarda, belirtiler ve epidemiyolojik özellikler dikkate alınmalıdır. Özellikle 1 yaş altı bebeklerde, alt solunum yolu hastalığı olan kişilerde, kış mevsiminde ve bilinen RSV dolaşımının olduğu bölgelerde RSV’ye bağlı bronşiolit şüphesi uyandırmalıdır.

50 yaş üstü kişiler veya bağışıklığı baskılanmış olanlar pnömoni, bronşit, astım alevlenmesi veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi alt solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılırsa, RSV enfeksiyonundan şüphelenilmelidir.

Uygun görülen hastalardan boğazdan veya nazofarenksden örnekler alınarak, hızlı antijen saptama testi veya PCR yöntemi ile RSV açısından değerlendirilir.

RSV tedavisi

RSV Virüsü Tedavisi Nasıl Uygulanır?

RSV virüsünün spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi, genellikle semptomlara yöneliktir ve hastalığın belirtilerini hafifletmeyi amaçlar. Özellikle küçük çocuklarda ve yaşlılarda, sıvı kaybını önlemek veya telafi etmek amacıyla sıvı takviyesi önemlidir. RSV’de ateş sık görülen bir semptomdur. Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Nefes almada zorluk yaşayan hastalarda, bazen bronkodilatörler veya nefes açıcı ilaçlar kullanılabilir. Solunum zorluğu yaşayan veya düşük oksijen seviyelerine sahip hastalara oksijen tedavisi uygulanabilir. RSV enfeksiyonu ile birlikte bakteriyel bir enfeksiyon olursa, bu durumda antibiyotik tedavisi düşünülebilir. Ciddi durumlarda, özellikle yaşlılar veya bağışıklığı baskılanmış bireylerde hastaneye yatış gerekebilir.

Rsv hakkında merak edilenler.

RSV Virüsü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

• RSV virüsü bebeklerde kaç günde geçer?

RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) enfeksiyonunun süresi kişiden kişiye değişebilir ve genellikle 1 ila 2 hafta arasında sürer. Bebeklerde ve çocuklarda belirtiler genellikle ilk 3-5 gün içinde ortaya çıkar ve daha sonra zamanla düzelme başlar. Ancak, bazı durumlarda belirtiler daha uzun sürebilir.

• RSV virüsünün yetişkinlerde belirtileri nelerdir?

RSV virüsü genellikle yetişkinlerde ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, halsizlik ve iştahta azalma gibi hafif belirtileri vardır.

• RSV virüsü geçirenler tekrar RSV hastalığına yakalanır mı?

Evet, RSV geçirenler tekrar RSV hastalığına yakalanabilirler. RSV'ye karşı geçirilen enfeksiyon, bağışıklık sisteminin virüse karşı bir dereceye kadar bağışıklık geliştirmesine yardımcı olur, ancak bu bağışıklık tam ve kalıcı değildir. Yani, bir kişi RSV geçirdikten sonra tekrar enfekte olabilir.

• RSV virüsü en çok hangi yaş grubunda görülür?

RSV, genellikle en fazla 2 yaş altındaki çocuklarda ve özellikle 6 aydan küçük bebeklerde görülür. Bu yaş grupları, bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için RSV enfeksiyonuna karşı daha hassastır.

Detaylı bilgi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinden destek alabilirsiniz.

Ekleme Tarihi: 9.08.2022
Güncelleme Tarihi: 9.08.2022