Akıllı Lens ( Çok Odaklı Lens ) Nedir? Avantajları Nelerdir?

04 Aralık 2021

Akıllı Lens Nedir?

Trifokal lensler olarak da bilinen akıllı lensler, özellikle 40 yaş üzeri veya hekimin uygun gördüğü her yaşta katarakt hastalarının tedavisinde kullanılan yakın, orta ve uzak olmak üzere üç odak noktasında net görüş sağlayan göz içi merceklerdir.

Akıllı lensler, katarakt ameliyatlarının yapıldığı sırada hastanın doğal göz merceği yerine yerleştirilirler. Bu sayede hem katarakt tedavi edilir hem de yaşa bağlı olarak gelişen yakın ve uzak görme sorunlarına çözüm  sağlanır. Ameliyat sonrası hastaların farklı mesafelerde net görüş yeteneği kazanmasını sağlar ve gözlük kullanım ihtiyacını % 80 oranında ortadan kaldırır. Katarakt ameliyatlarında kullanılan Tek odaklı (monofokal) lensler sadece tek bir odak noktasında net görüş sağlayabiliyordu. Ancak, günümüzde akıllı lensler ile hastalar tek bir odak noktası dışında diğer odak noktalarını da net bir şekilde görebilirler, böylece  yakın ve orta mesafeler için gözlük kullanımına gerek kalmaz.

Akıllı lensler sadece katarakt hastaları için değil, aynı zamanda göz yapısı nedeniyle lazer tedavisine uygun olmayan miyop, hipermetrop ve astigmat hastaları için de uygulanabilir.

 

Akıllı lens nasıl çalışır?

Akıllı Lensler Nasıl Çalışır?

Akıllı lenslerin çalışma prensibi, göz içine yerleştirilen özel lensler aracılığıyla gelen ışığı farklı açılarda kırarak çoklu odak noktalarına yönlendirmek üzerine kuruludur. Bu teknoloji, kullanıcılara yakın, orta ve uzak mesafelerde net görüş sağlama imkânı sunar ve gözlük ihtiyacını %80 oranında azaltır veya ortadan kaldırır.

 

Akıllı lens kullanım alanları.

Akıllı Lenslerin Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Katarakt Tedavisi: Katarakt, göz merceğinin zamanla bulanıklaşması sonucu görme kaybına neden olan bir durumdur. Akıllı lensler, katarakt tedavisi sırasında kullanılarak bulanıklaşmış doğal mercek yerine yerleştirilir, böylece hastanın net görüş elde etmesine yardımcı olur.
  • (Lazer tedavisine uygun olmayan) Miyop, Hipermetrop ve Astigmat Tedavisi: Akıllı lensler, göz kusurları olarak bilinen miyop, hipermetrop ve astigmat gibi problemlerde de kullanılabilir. Bu lensler sayesinde hastalar hem yakın hem uzak mesafelerde daha net görüş elde edebilirler.
  • Yaşa Bağlı Yakın Görme Kaybı: Yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal göz merceği esnekliğini kaybedebilir ve yakın mesafeye odaklanmakta güçlük çekebilir. Akıllı lensler, bu yaşa bağlı görme kaybını düzeltebilir ve hastaların daha net görüş elde etmelerine yardımcı olabilir.

 

Kimler akıllı lens kullanabilir?

Kimler Akıllı Lens Kullanabilir?

  • 40 yaşını geçmiş ve uzak veya yakın görme sorunları yaşayan bireyler için uygun bir seçenektir. Aynı zamanda, ömür boyu gözlük kullanmak istemeyen kişiler de akıllı lens kullanabilir.
  • 35-40 yaş aralığındaki kişiler göz numaraları lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksekse akıllı lens kullanabilirler.
  • Göz lazer ameliyatı geçirmiş kişiler, zaman içinde göz içi merceğinde deformasyon nedeniyle görme kaybı, uzak veya yakın görme problemleri yaşarsa akıllı lens kullanabilirler.

 

Akıllı lenslerin avantajları.

Akıllı Lenslerin Avantajları Nelerdir?

  • Akıllı lens ameliyatı ağrısız ve sızısız bir şekilde gerçekleştirilir. Hastalar operasyon sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler, bu da işlem sonrası rahat bir iyileşme sürecini beraberinde getirir.
  • Akıllı lensler ömür boyu kullanılabilir.
  • Akıllı lensler sayesinde hastalar, tek bir odak noktası yerine uzak, orta ve yakın mesafelerde net bir görüş elde edebilirler.
  • Katarakt tedavisinde kullanılan akıllı lensler, hastaların bir daha katarakt sorunu yaşamasını engeller. Bazı hastalarda konulan lensin arkasını göz puslandırabilir böyle bir durum lazerle temizlenir.
  • Bazı hastalarda lazer tedavisi ile düzeltilmeyecek kadar ileri düzeyde göz numaraları bulunabilir. Göz yapıları uygunsa bu hastalar akıllı lens ile tedavi edilebilir.
  • Akıllı lens operasyonları genellikle hastanede yatış gerektirmez. Hızlı bir iyileşme süreci ile hastalar aynı gün içinde normal yaşamlarına dönebilirler.

 

Akıllı lens hakkında merak edilenler.

Akıllı Lens Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Akıllı lens ameliyatı ne kadar sürüyor?

İşlem süresi her bir göz için yaklaşık 10 dakikadır. 2 seansta gerçekleşir. İki göz aynı gün ameliyat edilmez. Önce bir göz ameliyat edilir, birkaç gün sonra diğer göz ameliyat edilir.

  • Daha önce lazer yaptırmış bir kişi akıllı lens kullanabilir mi?

Evet, daha önce lazer yaptımış bir kişi akıllı lens kullanabilir.

  • Akıllı lens ameliyatından sonra iyileşme süresi nedir?

Ameliyattan sonra hafif bulanık görme olabilir. Yaklaşık 3 gün sonra normal hayata dönülebilir.

 

 

Detaylı bilgi için Göz Hastalıkları kliniğinden destek alabilirsiniz.



Ekleme Tarihi: 4.12.2021
Güncelleme Tarihi: 4.12.2021
Yukarı