Biberiye Çayı ve Faydaları

15 Eylül 2023

BİBERİYE NEDİR? 

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.), Akdeniz kökenli Lamiaceae familyasına ait güçlü bir bitkidir. Latince ros (çiy) ve marinus (deniz) kelimelerinden türemekte, 'denizin çiyi' anlamına gelmektedir.

Biberiye, her mevsim yeşil kalan iğne yapraklı bir bitkidir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Mutfaklardan medikal alanlara, kozmetik ürünlerden esansiyele kadar kullanım alanları oldukça geniştir.

biberiye nedir

 

BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI 

Biberiye, içerisinde bulunan A, B1, B6, B9 ve C vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Biberiye çayı, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunların giderilmesinde etkilidir. Konsantrasyonun artmasında, bilişsel fonksiyonlarının gelişmesinde yardımcı olabilir. Kan dolaşımını düzenler, antioksidan özelliği ile ödem attırıcı özelliğe sahiptir. Stres yönetimini kolaylaştırabilir ve sinirsel fonksiyonların yatıştırılmasında etkilidir. Biberiye çayı, antiseptik özelliği ile de ağızda ve boğazda oluşan yaraların iyileşmesinde destek olabilir.

biberiye çayının faydaları

 

BİBERİYE ÇAYI NEYE İYİ GELİR? 

  • Beyin ve Sinir Sistemi: Hafızayı iyileştirir. Uykusuzluğa, zihinsel yorgunluğa, sinirsel kaygı ve gerginliğe iyi gelir. Depresyon, sinirsel bozukluklar, sinir sistemi üzerinde onarıcı etkisi vardır. Sinirleri yatıştırır, beyni ve sinirleri uyarır, baş ağrıları ve migren üzerinde etkili olabilir.
  • Kardiyovasküler Sistem: Dolaşımı iyileştirir. Kan basıncını yükseltir ve zayıf kalbi uyarır.
  • Gastrointestinal Sistemler: Ağız kokusu ve mide rahatsızlığı durumlarında biberiye faydalı olabilir. Sindirim üzerinde uygun sindirimi, tonlamayı ve sakinleştirici etkiyi destekler.
  • Döngüler: Adet döngüsünü düzenler. Adet bozukluklarında kullanılabilir.
  • Karaciğer: Karaciğer fonksiyonunu destekler, safra üretimini destekler.
  • Üreme Sistemi: Cinsel organları uyarır, üreme sağlığı üzerinde etkilidir.
  • Solunum Sistemi: Soğuk algınlığına, kolik ağrılarına iyi gelir. Krampları hafifletir ve hastalıklı maddeleri dışarı atar.
  • Aromaterapi: Esansiyel yağ olarak biberiyeden destek alınır. Merhemlerde, şampuanlarda ve sabunlarda parfüm olarak kullanılır.
  • Cilt: Biberiye, artrit, morluklar için yağlarda/losyonlarda kullanılır. Egzama, gut, kas ağrısı, romatizma, romatoid artrit, yaralarda tedaviyi destekler. Saça sürülerek saç köklerini yeniler ve erken kelliği önler. Isırıkları, sokmaları tedavi etmek için kullanılır.
  • Diğer kullanımlar: Biberiye yaprakları gıda zehirlenmesini önlemek için etlere, balıklara, patates salatalarına vb. ezilir. Biberiye yapraklarının antibakteriyel ve spazmolitik etkilerine dayalı birçok geleneksel kullanımı vardır.

biberiye çayı neye iyi gelir

 

BİBERİYE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR? 

  1. Dalından taze koparılmış biberiyeler, bir gölgede kurutulur.
  2. Ardından, kaynatılmış bir bardak suya 1 tatlı kaşığı kadar biberiye eklenir.
  3. 5 dakika demlenme süresinden sonra, biberiyeler süzülür.  
  4. Biberiye çayının tadı acı gelirse, bal ile tatlandırılabilir.

biberiye çayı nasıl hazırlanır

 

BİBERİYE ÇAYI TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? 

Biberiye çayı kan basıncını yükseltir, bu sebepten ötürü hipertansiyon tanısı bulunanların kontrollü tüketmesi önerilir. Yüksek asit içermesi nedeniyle de mide rahatsızlıklarına yol açabileceği bilinen biberiye için yine kontrollü tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması önemlidir.

Hamilelerin ve hamilelik şüphesi bulunanların biberiye çayı tüketmemesi daha sağlıklı olacaktır. 

Rutin ilaç kullananların da, rezene çayı ile ilaçların tepkimeye gireceği ve reaksiyona neden olabileceği ihtimalinden ötürü biberiye çayı içmemesi tavsiye edilir.  

biberiye çayı tüketirken nelere dikkat edilmeli

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 



Ekleme Tarihi: 15.09.2023
Güncelleme Tarihi: 15.09.2023
Yukarı