Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

22 Ağustos 2022

 

REZENE NEDİR? 

Rezene, Latincesi Foeniculum Vulgare Miller olan maydanozgiller familyasından bir bitki türüdür. Aromatik bitki olması nedeniyle hem mutfakta hem de medikal amaçlı tercih edilmektedir. Aroma olarak anasona benzeyen rezene tohumları unlu mamullerde, et ve balık yemeklerinde, dondurma ve bitki karışımlarında tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

 

REZENE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR? 

Rezene bitkisinin %6,3 su, %9,5 protein, %10 yağ, %13,4 mineral içerdiği rapor edilmiştir. Geriye kalanı %18,5 lif ve %42,3 karbonhidrattan oluşmaktadır.

Rezenede bulunan mineraller ve vitaminler kalsiyum, potasyum, sodyum, demir, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin ve C vitaminidir. İçerdiği mineraller ve vitaminlerle beraber kullanım alanı da oldukça geniştir.

Sindirim sistemi sorunlarından bağışıklık güçlendirilmesine, mide kramplarından göz kapağı yorgunluğuna kadar birçok sorunda rezeneden faydalanıldığı bilinmektedir.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

 

BAĞIRSAK SİSTEMİNİ RAHATLATIR 

Rezene çayı, gaz giderici özelliğiyle bağırsak sorunlarında başvurulan bitkilerin başında gelmektedir. Özellikle gaz - kas spazmlarında faydalı olabilmektedir. İrretabl Bağırsak Sendromu (IBS) gibi midede ekşime sorununa neden olacak tanılar için faydalanılabilir. Rezene çayı, bağırsak hareketliliğini de artırdığından kabızlık sorununda etkili olabilir.

 

SOLUNUM YOLLARI PROBLEMLERİNE İYİ GELEBİLİR 

Mevsim geçişlerinde, grip ve soğuk algınlığında rezene çayının balgam söktürücü yanı fayda sağlayacaktır. Boğaz yangınlarına, immün sisteminin desteklenmesine, tıkanmış burun kanallarının rahatlamasına etki edecektir.

 

KAN BASINCINI DÜZENLER 

İçerdiği potasyum sayesinde gerilen damarları rahatlatarak kan basıncının düzenlenmesinde rezene çayı yardımcı olabilir.

 

UYKUSUZLUĞA İYİ GELEBİLİR 

Rezene çayı, melatonin arttırıcı etkisiyle uykusuzluk sorunu yaşayanlar ve uyku kalitesini artırmak isteyenler için bir alternatif sunar.

 

ADET KRAMPLARININ AZALMASINDA YARDIMCI OLUR 

Rahim kasılmalarına iyi gelebilecek ürünlerin başında rezene çayı gelmektedir. Kadınların ağrılı adet dönemlerinde hem gaz sancısına hem de kas kasılmalarına iyi gelebilir.

 

KOLİK BEBEKLERİN GAZ SANCILARININ GİDERİLMESİNDE KULLANILABİLİR

Altı ayını geçmiş ve ek gıdaya başlayan bebeklerin gaz sancılarında, uyku düzenlerinin düzenlenmesinde rezene çayından yararlanılabilir. Çocuk doktoru onayı dâhilinde, kolik bebekler için rezene etkili olabilir.

 

ANNE SÜTÜNÜN ARTMASINDA FAYDALI OLABİLİR 

Rezene tohumlarının östrojen hormonunu tetiklediği ve süt üretimini artırdığı kabul edilmektedir. İçerdiği sodyum ve potasyum mineralleri ile de sıvı dengesinin korunmasında yardımcı olabilir. Emziren annelerin, hekimlerinin bilgisiyle rezene çayı tüketmesi tavsiye edilmektedir.

 

GÖZ KAPAKLARINDAKİ YANMA HİSSİNİ RAHATLATIR 

Yorgunluktan, mevsimsel alerjiden yanma hissi içinde olan ve ağırlaşan göz kapaklarına rezene çayı pansumanı iyi gelebilir. Demlenen ve ardından soğutulan rezene çayı bir pamuk yardımıyla göz kapaklarına yerleştirilerek pansuman yapılır. Rezene çayı pansumanı aynı zamanda gözlerdeki şişkinliğe de iyi gelebilmektedir.

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 



Ekleme Tarihi: 22.08.2022
Güncelleme Tarihi: 22.08.2022
Yukarı