Bel Fıtığı Nedir? Bel Fıtığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

23 Mayıs 2020

Bel fıtığı, diskin fıtıklaşması ya da yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin disklerden özellikle zayıf olan arka banttan boşalması sonucu oluşan durumdur.

Ağır kaldırmak, Obezite, hareketsizlik, omurgayı sürekli zorlayan hareketler bel fıtığı nedenleri arasındadır.

 

Geçmeyen bel ve bacak ağrıları, bacaklar ve belde uyuşma, karıncalanma hissi, hareket kısıtlılığı bel fıtığı belirtileri arasındadır.

 

Bel fıtığı erken tanı ve tedavide genellikle ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir hastalık olmakla beraber, ilaç tedavisi ve Fizik tedavi Rehabilitasyon ile düzelmemesi halinde cerrahi işlem gerektirir.

Bel fıtığı nedir?

Bel Fıtığı Nedir?

İnsan omurgasının bel bölgesinde beş adet bel omuru vardır. Omurların arasında yastık görevi gören diskler bulunur. Her disk halka şeklinde elastiki yapıya sahiptir. Disklerin içi de jöleden daha sert kıvamda bir maddeden oluşur. Diskin fıtıklaşması ya da yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin disklerden özellikle zayıf olan arka banttan boşalması sonucu oluşan duruma bel fıtığı denir.

 

Cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin herkeste görülebilen Bel Fıtığı çağımızın en çok rastlanan rahatsızlıklarından biri olarak gösterilebilir. Bel fıtığı (lomber disk hernisi) tedavisi geçmişin aksine günümüzde büyük ilerleme kaydederek konforlu bir hale gelmiştir.

Bel fıtığı neden olur. Bel fıtığının sebepleri.

Bel Fıtığı Neden olur?

Jöle kıvamındaki maddenin disklerden dışarı çıkmasıyla meydana gelen bel fıtığının belirtileri anında hissedebileceğiniz gibi belirtilerin kendini göstermesi haftalar ya da aylar da sürebilir. Özellikle dayanılmaz bir ağrı ile başlayan ve basit ağrı kesicilerin dindiremediği bu ağrı şikayetlerinin devam etmemesi için doktora başvurmak yapacağınız ilk iş olmalıdır. Çünkü bel fıtığı tedavi edilmediği takdirde ileride çözümü daha zor bir hal alabilir veya kişinin felç olmasına kadar gidebilir.

Bel fıtığı sebepleri;

●      Ağır kaldırmak,

●      Yaralanmalar,

●      Kilo (Şişmanlık-Obezite)

●      Omurgayı sürekli zorlayan hareketler,

●      Ani ve ters hareketler,

●      Uzun süreli araba kullanmak,

●      Hareketsizlik,

●      Sedenter hayat (Egzersiz yapmamak),

●      Sigara içmek,

●      Kabızlık,

●      Kusma gibi durumlar bel fıtığı sebepleri arasındadır.

Bel fıtığı genetik olarak nesillere aktarılan bir hastalık değildir. Ama omurga yapısı aile bireylerinde birbirine benzer. Bel fıtığına yatkın omurgalar aile bireylerinde daha sık bel fıtığı görülmesine yol açar.

Bel fıtığının belirtileri. Bel fıtığı nasıl anlaşılır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

●      Basit ağrı kesicilerle geçmeyen bel ve bazen bacak ağrıları,

●      Bacaklar ve belde uyuşma, karıncalanma hissi,

●      Hastalık ilerledikçe güç kaybı,

●      Hareket kısıtlılığı,

●      Topallayarak yürüme,

●      Duyu kaybı,

●      Refleks kusurları,

●      İdrar ve büyük tuvaletin tutulamaması (Fıtığın   omurilik ve sinir köklerine aşırı baskı yapması   sonucu görülür.),

●      Yürürken vücudun bir tarafa doğru eğilmesi. Bel fıtığının belirtilerini hissettiğiniz anda bir doktora başvurmanız bu hastalıktan en kısa sürede kurtulmanın ilk adımı olacaktır.

Bel Fıtığında Tanı ve Teşhis Nasıl Konulur?

Bel fıtığı  tanısında; klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir.

Bel fıtığı tedavisi. Bel fıtığı tedavi yöntemleri.

Bel Fıtığında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel fıtığı erken tanı ve tedavide genellikle ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın durumuna göre tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Bel fıtığı tedavisinde hastanın durumuna göre doktor öncelikle ilaç tedavisi ve yatak istirahatini önerebilir. Fizik tedavi ya da rehabilitasyon ile de ağrıları azaltma yoluna gidilebilir. Bel fıtığı tedavisinde ilaç tedavisi işe yaramadığında epidural enjeksiyon yöntemine başvurulur.

 

Epidural enjeksiyon yöntemi, baskı altındaki sinirlerin bulunduğu bölgeye iğneyle girilmesidir. İğneyle girilen bölgeye ağrı, ödem ve yangı giderici çeşitli ilaçlar enjekte edilir. Böylece bel fıtığı şikayetlerinin azalması ya da ortadan kalkması amaçlanır. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen bel fıtığı şikâyetlerinde azalma olmadıysa doktorun vereceği karar cerrahi müdahaledir.

 

Cerrahi müdahalede ise çağımızın en son teknolojisi Tam Endoskopik Disk Cerrahisi önerilmektedir.

Bel fıtığı tedavisinde cerrahi yöntemler. Tam Endoskopik Disk Cerrahisi.

Bel Fıtığında Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

 

●      Bel Fıtığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi

 

Endoskopik disk cerrahisi, diğer cerrahi yöntemlere göre dokulara dost bir cerrahi yöntemidir. Altın Standart yöntem olarak gösterilen bel fıtığında tam endoskopik disk cerrahisi yönteminin en önemli özelliklerinden biri müdahale sırasında sağlıklı dokulara zarar verilmemesidir. Hasta açısından en olumlu tarafı ise bel fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisi ile ameliyattan 2 saat sonra ayağa kalkabilmesidir. Bunun nedeni ise bir tükenmez kalemin ucu kadar açılan bir kesit ile sorunlu bölgeye ulaşılarak fıtığın alınıp etrafının temizlenmesidir.

 

Tam endoskopik disk cerrahisi yöntemi ile ertesi gün hastaneden yürüyerek taburcu olabilirsiniz. Bel fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisinin diğer ameliyat yöntemlerine göre diğer bir ayrıcalığı da daha az tekrarlama ihtimalinin olması. Böylelikle bel fıtığı tedavisinde tam endoskopik disk cerrahisi yöntemi hem hastaları psikolojik açıdan rahatlattığı gibi fiziksel açıdan da önemli bir konforu da beraberinde getirmektedir.

 

Bel Fıtığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi Hangi Hastalara Uygulanabilir?

 

Tam endoskopik bel fıtığı ameliyatı kadın – erkek, genç – yaşlı, şişman ya da zayıf demeden herkese uygulanabilir. Tam endoskopik bel fıtığı ameliyatının uygulaması obezite hastaları için çok avantajlı bir yöntemdir. Çünkü obez olan bel fıtığı hastalarında diğer ameliyat yöntemlerinin uygulanması oldukça zahmetli bir süreçtir.

 

Sağlam dokulara verilebilecek zarar, dokularda yapışma ya da kan kaybının önüne geçildiği için tam endoskopik bel fıtığı ameliyatı bu hastalar için oldukça idealdir. Tam endoskopik bel fıtığı ameliyatının hamileler de bile uygulanabilir. Ancak burada en önemli konu; tam endoskopik bel fıtığı ameliyatı tecrübeli ellerde yapılması gerek.

Bel Fıtığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi.

Bel Fıtığında Tam Endoskopik Disk Cerrahisi Yöntemi Avantajları Nelerdir?

●      Küçük yara yeri,

●      Daha az doku travması ve kan kaybı,

●      Düşük komplikasyon oranı,

●      Ameliyattan kısa süre sonra ayağa kalkabilme imkanı,

●      Kısa sürede işe dönebilme imkânı,

●      Ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacının azalması ya da hiç ihtiyaç olmaması,

●      Ameliyat sonrası yüksek hasta konforu,

●      Tecrübeli ellerde hayati komplikasyonların olmaması,

●      Kalp ve diğer damar hastalıkları yüzünden kan sulandırıcı kullanan hastalarda ilacı kesmeden   uygulanabilen bir yöntem,

●      Obez hastalarda cerrahi yaklaşım kolaylığı,

●      Omurga hareket kabiliyetinin sabitliğini bozmadan yapılan bir işlem olması,

●      Günlük aktivitelere kolayca geri dönebilme ve işleme bağlı herhangi bir rehabilitasyon sürecine çoğunlukla gerek duyulmaması,

●      Ameliyattan sonra, yeniden fıtık oluşma oranının çok düşük olması.

Bel fıtığı ameliyatı olan hastalar.

Bel Fıtığı Ameliyatı Olan Hastalar Kaç Gün İstirahat Etmelidir?

Bel fıtığı ameliyatı olan hastalar 15 gün istirahat etmelidir. Sonrasında bel hareketlerine dikkat ederek günlük hayatlarına geri dönebilirler. Ancak 6 ay boyunca ciddi fizik aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Bel fıtığı ameliyatından sonra en sık sorulan soru “tekrarlayacak mı?” dır. Standart bir mikro cerrahi ameliyatından sonra bel fıtığının tekrarlama olasılığı %2-15 arasında değişkendir. Bu oran cerrahi tecrübe bilinçli hastalar ile minimumlara inerken tersi de söz konusu olabilir.

Bel Fıtığı için Uygulanabilecek Egzersizler Nelerdir?

 

Bel Fıtığı ameliyatı sonrası uygulanabilecek spor ve egzersizler için mutlaka doktorunuza ya da bir Fizik tedavi Uzmanına başvurmalısınız.



Ekleme Tarihi: 23.05.2020
Güncelleme Tarihi: 9.01.2024

İnsan omurgasının bel bölgesinde beş adet bel omuru vardır. Omurların arasında yastık görevi gören diskler bulunur. Her disk halka şeklinde elastiki yapıya sahiptir. Disklerin içi de jöleden daha sert kıvamda bir maddeden oluşur. Diskin fıtıklaşması ya da yırtılması nedeniyle içindeki koyu jel kıvamındaki maddenin disklerden özellikle zayıf olan arka banttan boşalması sonucu oluşan duruma bel fıtığı denir. Cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin herkeste görülebilen Bel Fıtığı çağımızın en çok rastlanan rahatsızlıklarından biri olarak gösterilebilir. Bel fıtığı (lomber disk hernisi) tedavisi geçmişin aksine günümüzde büyük ilerleme kaydederek konforlu bir hale gelmiştir.

Ağır kaldırmak, yaralanmalar, kilo (Şişmanlık-Obezite), omurgayı sürekli zorlayan hareketler, ani ve ters hareketler, uzun süreli araba kullanmak, hareketsizlik, sedenter hayat (Egzersiz yapmamak), sigara içmek, kabızlık, kusma gibi durumlar bel fıtığı sebepleri arasındadır.

Basit ağrı kesicilerle geçmeyen bel ve bazen bacak ağrıları, bacaklar ve belde uyuşma, karıncalanma hissi, hastalık ilerledikçe güç kaybı, hareket kısıtlılığı, topallayarak yürüme, duyu kaybı, refleks kusurları, idrar ve büyük tuvaletin tutulamaması (Fıtığın omurilik ve sinir köklerine aşırı baskı yapması sonucu görülür.), yürürken vücudun bir tarafa doğru eğilmesi. Bel fıtığının belirtilerini hissettiğiniz anda bir doktora başvurmanız bu hastalıktan en kısa sürede kurtulmanın ilk adımı olacaktır.

Bel fıtığı tanısında; klinik muayene bulgularının yanı sıra, röntgen, MRI (Manyetik Rezonans), CT (Bilgisayarlı Tomografi) sıklıkla kullanılır. EMG dediğimiz sinirlerin elektro fizyolojik tetkiki gerekebilir.

Bel fıtığı erken tanı ve tedavide genellikle ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın durumuna göre tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Bel fıtığı tedavisinde hastanın durumuna göre doktor öncelikle ilaç tedavisi ve yatak istirahatini önerebilir. Fizik tedavi ya da rehabilitasyon ile de ağrıları azaltma yoluna gidilebilir. Bel fıtığı tedavisinde ilaç tedavisi işe yaramadığında epidural enjeksiyon yöntemine başvurulur.

Bel Fıtığı ameliyatı sonrası uygulanabilecek spor ve egzersizler için mutlaka doktorunuza ya da bir Fizik tedavi Uzmanına başvurmalısınız.

Yukarı