Avokado Nedir? Avokado ve Faydaları
13 Nisan 2024
AVOKADO NEDİR?
Persea americana, yaygın olarak avokado, avokado armut veya timsah armut olarak bilinir ve Lauraceae çiçekli bitki ailesinin bir üyesidir. Botanik olarak avokado meyvesi, tek büyük çekirdekli bir meyvedir.
Avokado meyvesi, çeşide, iklim koşullarına ve yetiştirme sırasında kullanılan tarımsal uygulamalara bağlı olarak değişken boyut, şekil ve ağırlığa sahiptir. Ağırlığı 120 gr kadar küçük, 2,5 kg kadar büyük olabilir; pürüzsüz veya pürüzlü bir yüzeye sahip olabilir.
Son zamanlarda “süper gıda” adını alıyor olmasının nedeni, yüksek düzeyde besin maddesi ve antioksidanlar gibi biyoaktif fitokimyasallar içermesiyle insan sağlığına faydalı olmasıdır.
AVOKADO İÇERİĞİ
Avokado, yüksek besin içeriği ve esasen yağda çözünen besin maddeleri ile fitokimyasalların sağlık yararları ile bilinir. Avokado diğer birçok meyveden daha fazla miktarda çözünmeyen (%70) ve çözünebilir lif (%30) ve protein içerir.
Avokadonun %67 ila %78 arasında değişen su içeriğine, %12 ila %24 arasında değişen lipit içeriğine, %0,8 ila %4,8 arasında değişen karbonhidrat içeriğine, %1,0 ila %3,0 arasında değişen protein içeriğine sahip olduğu rapor edilmiştir.
Avokado içerisinde B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri ile K, E, C ve A vitaminleri bulunmaktadır. Glutatyon, lutein, zeaksantin, omega-3, oleik asit açısından da oldukça zengin konumdadır.
AVOKADO NEYE İYİ GELİR? AVOKADONUN FAYDALARI
Süper gıda sıfatını alan avokadonun farklı yararlar sağladığı çeşitli araştırmalarca ortaya konmuştur.
- Cilt sağlığı: İçerisinde yüksek miktarda A, C ve E vitamini olan avokadonun cilt sağlığı üzerinde etkisi mevcut. Avokado içerisindeki C vitamini ile cilt yenilenirken, E vitamini ile nem kazanır, kırışıklıklar giderilir ve yara/iz tedavisinde yardımcı olur.
- Anti aging etkisi: Avokado, lutein ve glutatyon antioksidanları ile yaşlılık karşıtı etkisi gösterir, vücudu atıklardan uzaklaştırır. Serbest radikallerle savaşan oldukça güçlü bir antioksidandır.
- Hücre yenilenmesi: Folik asit içeriği ile hem hücre yenilenmesinde hem anne karnındaki bebeğin gelişiminde etkilidir. Avokado, hücre yenileyici olması nedeniyle de kansere karşı koruyucudur.
- Kalp damar sağlığı: Zeytinyağı gibi avokado da ağırlıklı olarak tekli doymamış bir yapıya sahiptir. Tekli doymamış yağı, bazal metabolizma hızını hızlandırır, doymamış yağ asitleri kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur. Bu da kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Tansiyonun düzenlenmesi: Avokado, içerisinde potasyum barındırır. Tek bir avokado, günlük potasyum ihtiyacının üçte birini giderecek zenginliktedir. Bu da sodyum-potasyum dengesi üzerinde olumlu etki göstererek tansiyonun düzenlenmesinde destek olur.
- Bağırsak sağlığı: Lifli yapısı sayesinde tok tutan avokado, kabızlığın giderilmesinde destek olurken sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
AVOKADO NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Yüksek yağ içeriği ile avokado, hızlı doyma hissi verse de kontrollü tüketilmelidir. Kilo kontrolünde destek olabileceği gibi, aşırı tüketiminde de yüksek kalori alımına neden olabilmektedir.
Avokado, birden fazla formülü ile tüketilebilen multi yönlü bir meyvedir:
- Kahvaltılarınıza eşlik edebilir: Özellikle yumurta ile beraber sabah kahvaltılarda ağırlıklı olarak tüketilen avokado, ilk öğün içerisinde sağlıklı yağın bulunmasında katkıda bulunacaktır. Üzerine hafifçe karabiber serpilmiş ve limon sıkılmış hali ile oldukça sevilerek tüketilmektedir.
- Çiğ tüketilebilir: Doğrudan, ortasında bulunan çekirdeği çıkarılarak tüketilebilir. Püre formunda olan avokado ise ekmek aralarına sürülebilir.
- Salatalara, yeşilliklere eklenebilir: Hazırlanan salataların içerisine daha küçük boyutlarda kesilerek avokado ilave edilebilir. Bu kullanım ile salata daha lezzeti hale getirilir ve salatadan alınacak fayda yükseltilir.
- Smoothie formunda içilebilir: Avokado, smoothielere katılarak sıvı formda alınabilir.
HANGİ AVOKADO YENİLEBİLİR?
Yenilecek avokado, ne çok olgun ne çok olgunlaşmamış olmalıdır. Tüketilecek avokadonun yumuşaklığına bakılır. Çok sert ve çok yumuşak avokado yerine orta yumuşaklıktaki avokadoyu seçmek daha yararlı ve doğru olacaktır.
Bunun için kabuğuna hafifçe baskı uygulanır, avokadonun orta yumuşaklıkta olması durumunda tüketilebilir.
Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi:
13.04.2024
Güncelleme Tarihi:
13.04.2024
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır