Baş Boyun Kanserleri

23 Mart 2024

Baş Boyun Cerrahisi Gırtlak kanserleri baş-boyun kanserleri arasında en çok görülebilen kanser türüdür ve Gırtlak-yutak kanserleri önlenebilir bir hastalıktır. Baş boyun bölgesi kanserleri içerisinde yüzde 45-50 oranında en fazla görülebilen kanser türü olan Gırtlak kanserleri, 40 yaş üzerindeki erkeklerde 4-5 kat daha fazla görülür ve tüm vücut kanserleri için yüzde 9’unu kapsayan bir kanser türüdür. Sigara ve içki kullanmayan erişkinlerde gırtlak kanserlerine neredeyse hiç rastlanmamaktadır.

 

Baş boyun kanserlerinin nedenleri. Sigara ve alkolün etkisi.

 

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE SİGARA VE ALKOLÜN ETKİSİ

Baş boyun kanserlerinin yaklaşık % 30’u sigara ve alkol kullanımı kaynaklıdır. Sigarayı 10 yıldan fazla tüketen kişilerde, içmeyenlere oranla kanser gelişme riski 10-15 kat daha fazladır. Gırtlak kanserinden korunmak veya tekrarını önlemek, sigara ve içki kullanmayarak, sağlıklı bir yaşam sürdürerek sağlanabilmektedir. Gırtlak ve Yutak Kanserlerinin Belirtileri, Gırtlak kanseri belirtileri bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir.

Kanserin belirtileri;

  • Uzun süreli ses değişikliği
  • Ses kısıklığı
  • Boyunda şişlik
  • Yutma güçlüğü
  • Uzun süreli boğaz ağrısı

olarak kendini gösterir. Gırtlak kanserlerinin farklı türleri bulunmaktadır.

Hipofarenks kanseri: Gırtlağın alt kısmında, yemek borusu ve soluk borusunun hemen üstünde olan reflünün neden olduğu kanser türü.

Glottis kanseri: Ses tellerinde başlayan kanser türü.

Supraglottik kanseri: Yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasını engelleyen kıkırdak parçasında oluşan kanser türü.

Subglottik kanseri: Ses tellerinin altında olan kanser türüdür.

 

Baş ve boyun kanserlerinde tedavi yöntemleri.

 

BAŞ VE BOYUN KANSERLERİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tedavi Yöntemleri; Endoskopi adı verilen bir işlem sırasında gırtlağa yakından bakmak için özel bir ışıklı skopi cihazı (endoskop) kullanabilir. İncelenmek üzere bir doku örneği alınır (biyopsi) ve görüntüleme testleri (BT) ve (PET) çekilmektedir. Bu kanser türlerinde özellikle erken evrede hekime başvuran hastalarda cerrahi tedavi yapılarak sonrasında radyoterapi ile yaklaşık %90’lara varan sağ kalım sağlanabilmektedir. İleri evre baş ve boyun kanseri hastaları için kombine tedavi gerekmektedir. Başarı oranları daha düşük olabilmektedir. Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniğinden destek alabilirsiniz.



Ekleme Tarihi: 23.03.2024
Güncelleme Tarihi: 23.03.2024
Yukarı