Boza Sağlığa Faydalı Mı?

13 Ağustos 2023

BOZANIN TARİHÇESİ

Bozanın kökeni, Anadolu ve Mezopotamya bölgelerinde yaşayan antik toplumlara kadar uzanmaktadır. Yunan tarihçi Ksenophon, bozanın doğuda yapıldığını kaydetmiştir.  

Osmanlı, fethettikleri ülkelere boza kültürünü yaymış, bozanın altın çağı da Osmanlı döneminde yaşanmıştır. Boza yapımı ilk çağlardan beri kasaba ve şehirlerdeki başlıca ticaretlerden biri olmuştur.

Bozanın tarihçesi

 

BOZANIN FAYDALARI NELERDİR?  

Boza, kökeni eski bir tahıl içeceğidir. Farsça darı anlamına gelen “buze” kelimesinden türeyen boza, tüketimi oldukça sevilen ve kış mevsimi ile bağdaştırılan bir içecektir.

İçerdiği A, C, E vitaminleri ve dört çeşit B vitamini ile iyi bir vitamin kaynağıdır. Özellikle tamamen bitki bazlı olduğundan vejetaryenler için uygundur.

Boza sindirimi kolaylaştırır, bağışıklığı güçlendirir, serotonin salınımını destekler, enerji verir, solunum yollarının korunmasında ve anne sütünün artmasında etkili olabilir.

Bozanın faydaları nelerdir?

 

PROBİYOTİK İÇERİR

Mayalanarak yapılan boza, fermente bir içecektir. Boza, çeşitli hastalıklara karşı aktif bakteriyosinler üretebilen probiyotik laktik asit bakterileri açısından zengin bir kaynaktır. Laktobasil ve ferment içermesi nedeniyle probiyotik özelliktedir ve bu nedenle geleneksel bir içecek olmanın dışında fonksiyonel bir gıda olarak da değerlendirilebilir.

Tüketiminin kanıtlanmış probiyotik etkileri, boza içerisinde yer alan mikrofloraya olan ilginin artmasına neden olmuştur.

 

ANNE SÜTÜNÜN ARTMASINA YARDIMCI OLABİLİR

Boza, prolaktin salgılanmasını sağlarken aynı zamanda içerdiği kalsiyum sayesinde de süt üretiminin artmasına yardımcı olabilir. Yine kalsiyum içermesi nedeniyle kemik erimesinin önlenmesinde faydalı olabileceği düşünülmektedir. Ancak burada önemli bir nokta bozanın sentetik olmaması, organik olmasıdır.

 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Antioksidan içermesiyle beraber bağışıklığı güçlendiren etkisi vardır. Probiyotik kaynağı olan bozanın bağırsak florası üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. A, B grubu, C ve E vitaminlerini barındırmasıyla da bağışıklık sistemini desteklediği söylenebilmektedir.

Boza bağışıklığı güçlendirir

 

DEPRESYONUN ÖNLENMESİNDE ETKİLİ OLABİLİR

B grubu vitaminleri duygudurum bozuklukları üzerinde etkilidir. Boza, B grubu vitaminlerini içeren bir probiyotik olduğundan, depresyonun önlenmesinde yararlı olabileceği düşünülmektedir. Bağırsak sağlığı ve mental sağlığın ilintili olması nedeniyle, bağırsak üzerinde olumlu etkisi bulunan bozanın mental sağlık için de yararlı olacağı kabul edilmektedir.

 

BOZA TÜKETİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Boza, genellikle darıdan yapıldığından gluten içermemektedir. Çoğunlukla yapımında darı irmiği kullanılıyor olsa da arpa, buğday, yulaf gibi tahıllardan da yapılabilir. Gluten hassasiyeti bulunanlar, tüketmeyi düşündükleri bozanın darıdan yapıldığından emin olarak tüketmelidir.

Diyabet tanısı bulunan, insülin konusunda herhangi bir intoleransı olanların hekimine danışarak tüketmesi tavsiye edilmekte.

Boza hem tahıl hem karbonhidrat içeriği nedeniyle kalorisi yüksek bir içecektir, kontrollü tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Boza tüketiminde nelere dikkat edilmeli

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 



Ekleme Tarihi: 13.08.2023
Güncelleme Tarihi: 13.08.2023
Yukarı