Çörek Otu Yağı ve Faydaları

14 Şubat 2024

ÇÖREK OTU YAĞI NEDİR?

Çörek otu (Nigella sativa L.) yağı, karakteristik otsu aromalı, açık amber rengine sahip bir yağdır. Besleyici özellikleri nedeniyle besin takviyesi ve kişisel bakım endüstrilerinde sıkça kullanılan çörek otu yağı, aynı zamanda medikal anlamda da oldukça faydalı besinler grubunda yer almaktadır.

Çörek otu yağı nedir

 

ÇÖREK OTU YAĞI İÇERİĞİ

Karbonhidrat, protein ve yağ içeren çörek otu tohumu, potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçerisinde sodyum, demir, manganez, çinko ve bakır da bulunmaktadır.

Çörek otu (Nigella sativa L.), timokinon, timol, tokoferoller, tokoferol, trans-retinoller ve selenyum gibi çeşitli biyoaktif moleküller içerir. Bu fonksiyonel bileşenler ağırlıklı olarak sabit ve esansiyel yağında mevcuttur. Çörek otu tohumları, ayrıca önemli miktarlarda proteinler, alkaloidler (nigellisinler ve nigelledin) ve saponinler (α-hederin) içerir.

Çörek otu yağı içeriği

 

ÇÖREK OTU YAĞI VE FAYDALARI

Doymamış yağlardan linoleik asit ve oleik asit bulunduran çörek otu tohumu, birden çok faydaya da sahiptir. Linoleik asitin insan vücudunda antioksidan savunmayı sağlamak, kan hücrelerini iyileştirmek, normalleştirmek gibi birçok işlevi vardır. Glikozun doğru seviyede olması ve vücut yağının azalması da linoleik asit ile ilişkilidir.

Çeşitli kültür ve medeniyetler tarafından sağlığın sağlanması amacıyla birçok hastalığın tedavisi ve önlenmesi amacıyla bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Son farmakolojik araştırmalar, özellikle serbest radikal temizleme aktivitesi yoluyla oksidatif stresin iyileştirilmesi, çeşitli kanser türlerinin iyileştirilmesi için apoptozun uyarılması, kan şekerinin azaltılması ve diyabet komplikasyonlarının önlenmesi için potansiyel rolünü ortaya koymuştur.

 

Çörek otu yağının terapötik potansiyeli vardır ve geniş bir alana sahip olduğu çeşitli araştırmalarca gösterilmiştir.

Antioksidan, antienflamatuvar dâhil olmak üzere çeşitli farmakolojik aktiviteler, antimikrobiyal, antikanser, immünomodülatör, idrar söktürücü, antihipertansif, antidiyabetik, mide koruyucu, analjezik, spazmolitik ve cilt koruyucu etkileri vardır.

Çörek otu yağı ve faydaları

 

ÇÖREK OTU YAĞI NEYE İYİ GELİR?

Çörek otu yağı, tohumundan elde edilen bir yağdır ve son yıllarda özellikle takviye kapsülleri şeklinde tüketimi popüler hale gelmiştir. Çörek otu yağının sağladığı faydalar şu şekildedir:

  • Solunum Sistemi Sağlığını Destekler: Akciğer sağlığına olumlu etkileri vardır ve solunum rahatlatıcı özelliğe sahiptir.
  • Anti-İnflamatuar Özelliktedir: İltihaplanmayı önlemede yardımcı olabilir ve vücuttaki iltihaplanmanın azalması konusunda yardımcı olur.
  • Kolesterol ve Kan Basıncını Düzenler: Kolesterol seviyelerini dengelemeye ve kan basıncını kontrol altında tutmaya katkıda bulunur.
  • Kan Şekerini Dengeler: Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve diyabet yönetiminde destekleyicidir.
  • Cilt ve Saç Sağlığını Destekler: Cilde ve saça faydalıdır, ciltteki gözenekleri açar ve cilt sağlığını iyileştirir.
  • Hafıza ve Odaklanmayı Artırır: Zihinsel performansı destekleyerek hafıza ve odaklanmaya katkı sağlayabilir.
  • Antioksidan Açısından Oldukça Zengindir: Antioksidanlar oksidatif stresi azaltan besinler ve enzimlerdir. Çörek otu yağı, antioksidan zenginliğiyle oksidatif stresin azalması yönünde olumlu bir etkiye sahiptir.
  • Bağışıklığı Destekler: İmmün güçlendirici ve immün modüle edici rolü, bağışıklık sistemine denge sağlar.

 

Bu faydaların yanı sıra çörek otu yağının antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri de vardır, bu da genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Ancak, kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak her zaman önerilir.

Böbrek hastalığı bulunan, gebe olan, kan sulandırıcı ilaç kullanan ve alerjik bünyeye sahip olan bireylerin tüketmemesi daha sağlıklı olacaktır.

Çörek otu yağı neye iyi gelir

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 

 



Ekleme Tarihi: 14.02.2024
Güncelleme Tarihi: 14.02.2024
Yukarı