Eozinofil Hastalığı Nedir?
29 Ocak 2021
Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen eozinofili hastalığının özellikle erkeklerde daha sık görülebildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, yemek borusu iltihabı olarak bilinen hastalığın en belirgin özelliğinin özellikle erişkinlerde kişinin yutma güçlüğü çekmesi olduğunu belirtti. Eozinofilik özofajit hastalığının, büyük çocuklarda ve erişkinlerde reflü hastalığı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, reflülü hastaların bir bölümünde eozinofilik özofajit görülebileceğinin altını çizdi.
EOZİNOFİL HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Eozinofilinin, hastada yutma güçlüğü ve gıda takılması gibi çok önemli yakınmalara sebebiyet verdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, kişinin yemek borusu kanserine yakalandığında da aynı yakınmaları yaşayabileceğini belirtti. Eozinofilik özofajiti olan küçük çocuklarda bulantı, öğürtü, kusma, erken doyma, gıdayı almama, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gelişme geriliği olduğunu söyleyen Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, gençlerde ve daha belirgin olmak üzere erişkinlerde yutma güçlüğü ve gıdaların takılması yakınmalarının yanında, karnın üst bölgesinde ve göğüste ağrı ve yanma oluştuğunu ifade etti.
YAKINMALAR OLDUĞUNDA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ
Eozinofilik özofajit kaynaklı gelişebilen reflü tanısı konmuş çocuklar ve erişkinlerin sürekli ilaç kullanmak zorunda olabileceklerini belirten Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, eozinofilik özofajit tanısı aldıktan sonra, önerilen mast hücre stabilizörleri gibi daha farklı ilaçlarla ve uygulanan gıda testlerine dayanan kısıtlamalarla hastalığın kontrol altına alınmasının mümkün olabileceğini söyledi. Dr. Kapıcıoğlu, eozinofilik özofajitli küçük çocuklarda gıdalara karşı artmış IgE ve yama testi pozitiflikleri, 4 yaşından sonraki yaşlarda ve erişkinlerde ise hava alerjenlerine karşı artmış IgE pozitiflikleri saptandığını belirtti. ‘Bir kez oldu geçti’ mantığıyla hareket etmenin yanlış olduğunu ifade eden Kapıcıoğlu; hastalığa dair belirtiler saptandığında kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini söyledi.
EOZİNOFİL HASTALIĞININ TANI VE TEDAVİLERİ
Eozinofilik özofajit kişilerin yiyecek veya polene karşı yemek borusunda reaksiyon gelişmesi nedeniyle alerjiye sebep olan yiyeceklerden uzak durması, sağlıklı bir kiloya sahip olması gerektiğini belirten Dr. Ceyda Kapıcıoğlu, yemek borusunda darlık geliştiyse eozinofilik özofajit dilatasyon tedavisinin uygulanması gerektiğini söyledi. Hastalığın tanı ve tedavileri hakkında bilgi veren Dr. Kapıcıoğlu şunları söyledi;
“Tanının endoskopi ve biyopsi yapılır ve kan tahlili, antiasid ilaçlar, yiyecek alerji testi ile desteklenir. Bu süreçte mide veya yemek borusunda yanmayı tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınmak ve yüksek yastıkta yatmak faydalı olacaktır. Bu tür hastalar çocuk sağlığı ve Hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmekle birlikte ayrıca Gastroenteroloji ve Çocuk İmmunoloji Alerji hekimleri ile birlikte ortaklaşa takip edilmelidirler’’ dedi.
Ekleme Tarihi:
29.01.2021
Güncelleme Tarihi:
29.01.2021
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır