Geniz Eti Okul Başarısızlığına Neden Olabilir

30 Ekim 2020

Çocuklarda daha sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalmaya neden olarak ortaya çıkan Geniz eti, birçok hastalığı da beraberinde getirmekte, İhmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.

Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Melik Ayverdi, geni eti büyümesinin Genellikle anaokulu çağındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü, Büyüyen geniz eti, burun havayolunu tıkar ve çocuk burun solunumu yapamaz hale getirdiğini ifade etti.

Geniz eti, vücuda giren mikropları toplama görevine sahip.

Kreş Hastalığın Sebebi Olabilir

 

Geniz eti, vücuda giren mikropları toplama görevine sahip. Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Melik Ayverdi, özellikle 5 yaşına kadar çok aktif çalıştığı için Çocukların bağışıklık düzeyinin tam olarak gelişmediği, ev ortamından çıkarak yeni mikroplarla tanıştığı anaokulu döneminde geniz eti rahatsızlıkları daha sık yaşanabildiğinin altını çizdi.

Tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozukluklarına neden olabileceğini söyleyen Op. Dr. Melik Ayverdi, sebep olabileceği hastalıklar olarak olarak şunları söyledi,  büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor. Ayverdi, geniz etinin büyümesine neden olabilecek yan etkiler olarak;

  • çocuktaki alerji problemi,
  • evde sigara içilmesi,
  • tedavi edilmeyen üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • genetik yatkınlık

gibi sebepler olabilir.

Cerrahi müdahale ile geniz eti büyümesinin önüne geçilebilir.

Cerrahi Müdahale İle Geniz Eti Büyümesinin Önüne Geçilebilir

 

Yaş ilerledikçe büyümenin azaldığını ve erişkinlikte geniz eti neredeyse kaybolduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Melik Ayverdi çocukluk döneminde Geniz eti hastalıklarında burun havayolunu tıkar ve çocuk burun solunumu yapamaz hale gelir. İyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda sık görülen hiperaktivite ve davranış bozuklukları, okul başarısızlığı yaşanabilmektedir. Cerrahi müdahale ile geni eti büyümesinin önüne geçilebildiğini söyleyen Ayverdi, Cerrahi endikasyon doğru olduğu durumlarda her yaşta ameliyat yapılabildiğini, kolay bir ameliyat olduğunu, genel anestezi altında ve yaklaşık 5-10 dakika süren bir ameliyat olduğunu aktardı.



Ekleme Tarihi: 30.10.2020
Güncelleme Tarihi: 23.10.2023
Yukarı