Onkoplastik Cerrahisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
20 Mayıs 2020
Onkoplastik meme cerrahisi alanında merak ettiğiniz soruların cevapları ile onkoplastik meme cerrahisi alanında daha fazla bilgi almak için Emsey Hospital'dan şimdi randevu alın
Günümüzde hiçbir kadın kanser nedeniyle memesini kaybetmek zorunda değil. Son 15 yılda gelişen uygulamalar, hasta talepleri ve kanser tedavisine göre ayarlanmış ameliyat teknikleri ile artık kadınlar meme kanseri nedeniyle meme kayıpları yaşamak zorunda değil. Özellikle hastaların neredeyse yarısında meme koruyucu cerrahi yapmak mümkün. Memenin içinin boşaltılması dokunun tamamen alınması gereken hastalarda, aynı cerrahide onkoplastik tekniklerle yeni meme yapılandırılması mümkün.
Hastanemizde Meme koruyucu cerrahide, kanserli doku çevre sağlam doku ile birlikte alınır. Ancak bazı durumlarda parça halinde çıkartılan meme dokusunun yarattığı boşluk kozmetik olarak çökme veya deformasyon ile sonuçlanır. Bu durumlarda özel onkoplastik teknikler kullanılarak doku kaydırma, doku yerine koyma ilkeleriyle deformasyon en aza indirgenir.
Meme dokusunun tamamen alınması gereken tıbbi durumlarda ise kalıcı silikon protez kullanılarak yeni meme yapılandırılması gerçekleştirilir. Ayrıca hastanın anatomik yapısına, kanserin yerleşimine bağlı farklı durumlarda sırttan kas-deri adası alarak ya da karın bölgesinin kaslarını kullanarak yeni meme yapabilmekteyiz. Bu ameliyatların hepsini genelde aynı seansta yapıyoruz. Hasta böylece arka arkaya bir kaç ameliyat olmaktan kurtulabilmektedir.
Emsey Hospital Genel Cerrahi Kliniği Meme Sağlığı merkezimizde uzman hekimleriyle meme kanserinin tanı ve tedavisi, Onkoplastik cerrahi işlemleri aynı doku temizliği esnasında yapılmaktadır.
Meme Kanserinde Erken Teşhisin Önemi
Meme kanseri kadınlarda görülen en yaygın kanser türüdür. Her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Ölümcüllüğünün giderek düşmesiyle beraber, meme kanseri tespit oranı giderek artmaktadır. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Bu sebeple de düzenli kontroller ihmal edilmemelidir. İleri evrede yakalanan meme kanserlerinde başarı oranı %50 ye düşmektedir. Bu nedenle erken tanı sağ kalım için çok önemlidir. Kadınlar düzenli periodik aralıklarla kontrol önerilmektedir. Bu kontroller ilk kez 20 yaşında başlamalı. Her hangi bir bulgu yoksa 2 senede bir, herhangi bir bulguda senelik veya doktorun uygun gördüğü aralıklarla kişi muayene kontrollerini yaptırmalıdır. Kontroller özel bir durum yoksa 20 yaşından 40 yaşına kadar doktor muayenesi ve ultrason ile yapılabilir. 40 yaşından sonra 70 yaşına gelene kadar yapılan kontrollerde doktor muayenesi, ultrason ve mamografi çekimlerinin senelik yapılması da büyük önem taşımaktadır. Hastalık erken yakalandığı zaman tedavide başarı oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Meme Kanseri Risk Faktörleri
Meme kanserlerindeki en önemli risk faktörü aile hikayesinin olmasıdır. Özellikle anne tarafında görülen meme kanserleri, aile geçmişi, meme kanseri riskini 3-4 kat arttırabilmektedir. Ailesinde iki kişide meme kanseri geçmişi olan kadınların hiç bir şikayeti olmasa da meme kanseri riski %40 dır.
- Kilolu olmak,
- geç doğum yapmak,
- geç emzirmek,
- tüp bebek tedavisi uygulanan,
- uzun süre doğum kontrol hapı kullanan
kişilerde risk artabilmektedir.
Onkoplastik Meme Kanseri Cerrahisi Nedir?
Kanser cerrahi ilkelerinden ödün vermeden kadın bireyin meme bütünlüğünü korumaya yönelik özel tekniklerdir.
Onkoplastik Cerrahisinin Amacı Nedir?
Kadının vücut bütünlüğünün ve deformasyonunu engelleyerek onkolojik ilkelerden ödün vermeden kanser için meme cerrahisi yapılabilmektedir. Meme de uygulanan kısmi ameliyatlar son zamanlarda artmıştır. Alınan kısmi doku bazı hastalarda önemli deformasyonlara uğraması sebebiyle özel tekniklerle yerine koyma, doku kaydırma, boşluğu doldurma şeklinde çeşitli yöntemlerle onkoplastik cerrahi ilkelerine uyularak meme bütünlüğü sağlanabilmektedir. Hastaların yarısında meme koruyucu cerrahi ve onkoplastik cerrahi tıbbı nedenlerden dolayı uygulanamaz ve %50 lik hasta gurubunda meme dokusunun tamamen alınması gerekmektedir. Bu hasta gurubuna slikon protez uygulaması, sırt veya karından yeni meme yapılandırılması yapmak mümkün. Hiçbir kadın kanser nedeniyle memesini kaybetmek zorunda değil.
Onkoplastik Cerrahi Kimlere Uygulanır?
Meme kanseri tanısı alan her kadına uygulanabilen bir yöntemdir.
Onkoplastik Cerrahi Faydaları Nelerdir?
Kadın bireyin meme kanseri için yapılan cerrahi temel ilkelerinden ödün vermeden meme bütünlüğünün korunmasıdır.
Onkoplastik Cerrahisi Sonrasında Hastanın İyileşme Süreci Nedir?
İyileşme süreci yapılacak işleme göre değişiklik gösterebilmektedir. Standart meme ameliyatına göre daha uzun süre yatmasına gerek yoktur. Hastalar genellikle yapılacak işleme göre değişiklik gösterse de ameliyattan 3-4 gün sonra taburcu olabilir ve günlük işlerine bakabilmektedir.
Ekleme Tarihi:
20.05.2020
Güncelleme Tarihi:
20.05.2020
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır
Kadın bireyin meme kanseri için yapılan cerrahi temel ilkelerinden ödün vermeden meme bütünlüğünün korunmasıdır.