Propolisin Faydaları

24 Mart 2024

PROPOLİS NEDİR? 

Propolis genel olarak “arı tutkalı” olarak bilinir ve arıların farklı bitki türlerinden biriktirdiği reçinemsi maddeye verilen genel isimdir.

Propolis kelimesi Yunanca'da "profesyonel" anlamına gelen savunma, "polis" yani arı kovanı anlamına gelen şehir veya topluluk anlamına gelmektedir. Propolis, deliklerin ve çatlakların kapatılmasında ve arı kovanının yeniden inşasında işlev görür.

Propolis ve ekstraktlarının antiseptik, antiinflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antimikotik, antifungal, antiülser, antikanser ve immünomodülatör özellikleri nedeniyle çeşitli hastalıkların tedavisinde çok sayıda uygulaması vardır.

Propolisin mide-bağırsak bozuklukları, alerjiler, jinekolojik, ağız ve dermatolojik problemlerle ilgili çeşitli sağlık yararları olduğu rapor edilmiştir.

propolis nedir

 

PROPOLİS İÇERİĞİ

Propolis arı ürünlerinin üçüncü en önemli bileşenidir. Esas olarak reçine (%50), balmumu (%30), uçucu yağlar (%10), polen (%5) ve diğer organik bileşiklerden (%5) oluşur. Fenolik bileşikler, esterler, flavonoidler, terpenler, beta-steroidler, aromatik aldehitler ve alkoller propoliste bulunan önemli organik bileşiklerdir. Propolis ayrıca B1, B2, B6, C ve E gibi önemli vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, potasyum, manganez, demir, sodyum, bakır, çinko gibi faydalı mineralleri de içermektedir.

propolis içeriği

 

PROPOLİS NEYE İYİ GELİR?

Gastrointestinal bozukluklar: Propolisin antikanser, antioksidan ve antiinflamatuar aktiviteler de dâhil olmak üzere çeşitli biyolojik etkinliğe sahiptir. Viral enfeksiyonların tedavisinde propolisin klinik kullanımını bildiren çalışmalar vardır. Bir çalışmada, propolis ekstraktının Giardia duodenalis trofozoitlerinin büyümesi ve tutunması üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Propolisin trofozoitlerin büyümesini ve yapışmasını engellediği gösterilmiştir. Aynı zamanda bu parazitik organizmaların ayrılmasını da teşvik etmiştir.  

Jinekolojik bakım: Propolis, antibiyotik ve antimikotik etkilerinin yanı sıra, anestezik özelliğinden dolayı erken semptomatik iyileşme sağlar. Bu nedenle propolisin vajina enfeksiyonlarında etkili olduğu gözlenmiştir. Propolis özüt çözeltisi (PES) de insan hücrelerinde düşük toksisite gösterir ve kronik vajinit için alternatif bir tedavi olabilir. Ayrıca propolis özüt çözeltisi, antifungal özelliklere sahiptir.

Ağız sağlığı: Ağız boşluğu bol miktarda bakteriyel mikrofloraya sahiptir ve aşırı bakteri üremesi ağız hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Çalışmalar, propolisin antibakteriyel özellikleri nedeniyle bakteri plak gelişimini ve periodontitise neden olan patojenleri kısıtlayabildiğini göstermiştir. Propolis içeren gargaraların cerrahi yaraların iyileşmesinde de etkili olduğu görülmüştür. Propolis çözeltisi diş fırçalarını dezenfekte etmek için de kullanılabilir. Propolis özleri ayrıca, kişinin ağırlıklı olarak kötü ağız hijyeni nedeniyle hoş olmayan bir nefes deneyimi yaşadığı bir durum olan ağız kokusunun iyileştirilmesine de yardımcı olmuştur. Propolis diş macunu veya gargara, diş eti iltihabına ve periodontitise neden olan bakteri plağının ve patojenik mikrofloranın büyümesini azaltma yetenekleri nedeniyle kullanılır. Bu nedenle propolis terapötik bir ajan olarak da rol oynar.

Dermatolojik bakım: Propolis, kremler ve merhemler gibi dermatolojik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt bakım ürünlerinde kullanımı, antialerjik, antiinflamatuar, antimikrobiyal özelliklerine ve kolajen sentezini teşvik edici etkisine dayanmaktadır. Propolis, içerdiği flavonoidler, fenolik bileşikler, terpenler ve enzimler gibi bileşenlerden dolayı antifungal ve antibakteriyel aktiviteler gibi yara iyileşme sürecinde olumlu etkiler göstermiştir. Propolis, onarım sürecini destekleyen yara yataklarının iyileşmesinde serbest radikal aktivitesini belirgin şekilde azaltmaktadır. Propolisin akne vulgaris tedavisinde yüksek etkinliği mevcuttur. Ayrıca dokulardaki hem tip I hem de tip III kolajen miktarını artırarak kolajen metabolizması üzerinde büyük etkiler göstermiştir.

propolis neye iyi gelir

 

PROPOLİS TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Propolis kullanımından önce, bir uzmana danışmak yararlı olacaktır. Propolisin ham hali tüketilmeye hazır değildir. Bu nedenle farklı formlarda hazırlanmaktadır:

  • Sıvı formda da tüketilebilen propolis için yetişkin ve çocuk dozu farklılık göstermektedir. Çocuklarda propolis kullanımından önce bir uzmana danışılmalıdır. Damla halinde formülize edilen propolis, sıvıların (çay, kahve vb.) içerisine damlatılarak tüketilebilir.
  • Ballı karışımla beraber tüketime hazır olan bir diğer propolis formu da bulunmaktadır. Tatlı kaşığı yardımıyla tüketilebilir. Yoğurt, meyve püresi ve süt gibi alternatiflerle beraber de tercih edilebilir.
  • Gargara, tablet ve şurup formunda da tüketilebilir.

propolis tüketimi nasıl olmalıdır

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 



Ekleme Tarihi: 24.03.2024
Güncelleme Tarihi: 24.03.2024
Yukarı