Sarımsak Doğal Antibiyotik Mi?

18 Eylül 2022

Sarımsak, tarihte benzersiz bir konuma sahip olan, kültürel mutfaklardan antik ilaçlara kadar kullanım alanı oldukça geniş bir bitkidir.

Özellikle enfeksiyon, soğuk algınlığı gibi durumlarda sıkça başvurulan soğan türü bitkiler arasında yer almaktadır.

 

SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR? 

Tarihte Mısırlılar tarafından medikal amaçlı kullanıldığı bilinmekle beraber günümüzde de enfeksiyon, soğuk algınlığı, diyabet, kalp hastalığı ve bir dizi başka bozukluğun tedavisinde kullanılmaktadır.

Klinik olarak kan basıncını, kolesterolü ve glikoz konsantrasyonunu düşürmenin yanı sıra damar sertliği ve kanseri önlemede de değerlendirilmiştir. Epidemiyolojik olarak sarımsak tüketimi ağız, mide, yemek borusu, kolon ve prostat kanseri riskiyle ters orantılıdır.

sarımsağın faydaları nelerdir?

 

SARIMSAK DOĞAL ANTİBİYOTİK Mİ? 

Sarımsak, içerisinde bulunan sulfosid ve allisin maddeleriyle antibiyotik etkisi göstermektedir. Bakterilere karşı savaşırken, farklı bakteri türlerin üremesini de engellemektedir. Allisin ve kükürt içeriği, parazitlere karşı öldürücü bir rol oynamaktadır. Bu içeriklerinden ötürü sarımsak, kimyasal antibiyotiklerin aksine bağırsak florasında bulunan faydalı mikroorganizmaların da sağlığını desteklemektedir.

sarımsak doğal antibiyotik mi

 

SARIMSAK VE KANSER 

Sarımsağın kansere karşı koruyucu etkisini ele alan çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu koruma, çeşitli biyolojik aktivitelerinden kaynaklanabilir: Gelişmiş antioksidan savunma, kan lipitlerinin düşürülmesi, kan toplanmasının engellenmesi, kanser hücresi döngüsünün durdurulması/apoptozunun arttırılması, istila veya metastazın engellenmesi ve ilaç metabolizmasının ve kanser hücrelerinin modülasyonu üzerinde sarımsağın etkili olduğu gözlenmiştir. Sarımsak içerdiği sülfür bileşikleri ve kükürt ile çok güçlü bir antioksidandır.

sarımsak ve kanser

 

SARIMSAK VE KARDİYOVASKÜLER BOZUKLUKLAR 

Kardiyovasküler hastalıkların başında bulunan hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet gibi tanılarda sarımsağın faydası bulunmaktadır. Sarımsak içerisinde bulunan allisinin yüksek kan basıncını düşürdüğü de bilinen faydaları arasındadır. Sarımsağın kardiyovasküler sağlığı üzerindeki etkileri: Kan basıncını dengeler, sağlıklı dolaşımın korunmasına destek olur, aterosklerozun (atardamarlarda tıkanmaya neden olan plak birikmesi) önlenmesine yardımcı olur, kan pıhtılarını önleyebilir, trombozu önler (pıhtı oluşturan hücrelerin birbirine yapışma eğilimini ortadan kaldırır) olarak sıralanabilir.

sarımsak ve kardiyovasküler sağlık

 

SARIMSAĞIN CİNSEL SAĞLIK ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİSİ 

Sarımsak içerdiği E vitamini ile cinsiyet hormonlarının salgılanması üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir: Kadınlarda önemli olan östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasını destekler, erkeklerde ise sperm kalitesi üzerinde olumlu rol oynar. Kan akışı dengesi üzerinde bulunan etkileriyle bütüncül olarak cinsel sağlığı da destekler niteliktedir.

sarımsağın cinsellik üzerine olumlu etkileri

 

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİDİR? 

Sarımsak, tüketim şekline göre vereceği faydanın da şekillendiği bir bitkidir. İçerisindeki allisinin salınması, membranın aşılmasına bağlıdır.  Taze ve sağlam bir sarımsağın ezilmesi, öğütülmesi veya kesilmesi yoluyla işlenmesi, allisini çok hızlı bir şekilde katalize eden enzimin salınmasına neden olur.

Sarımsak, ister çiğ ister buharda pişirerek tüketilebilir. Ancak tanısı alınmış bir hastalık varsa, hekime başvurularak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 



Ekleme Tarihi: 18.09.2022
Güncelleme Tarihi: 18.09.2022
Yukarı