Temizlik Maddeleri Yanığa Neden Olabilir

28 Mart 2020

Okulların online eğitime geçmesi ve çocukların evden çıkmalarının çok kısıtlı olması nedeniyle ev kazalarına maruz kalan çocuk sayısında artış olduğuna dikkat çeken Plastik Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, “Koronavirüs nedeniyle evde kalma süremiz artarken havaların soğuması ile daha fazla sıcak gıda tüketme ihtiyacı ve mevsim itibari ile artan ev kazalarının başında yanık vakalarının yaşanabildiğini” söyledi.

 Emsey Hospital Plastik Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, Koronavirüs sebebiyle hijyeni sağlamak için evde kullanılan temizlik maddeleri, ağartıcılar ile de yanıkların yaşanabilir. Bunula birlikte kezzap, hipo gibi kimyasallarla temas sonrası olan yanıklarda temas eden bölge akan çeşme suyu ile 20-30 dakika yıkanması gerektiğini ve yanıklı bölgenin üzerine başka bir kimyasal madde dökülmemeli” dedi.

Temizlik maddeleri yüzünden oluşan yanıklar için ameliyat tedavisi gerekebilir.

YANIKLARA AMELİYAT İLE TEDAVİ GEREKEBİLİR

Derinliğine göre yanıkların 4 dereceye ayrıldığını söyleyen Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, bazı yanıkların ameliyat ile tedavisinin mümkün olduğunu belirterek, yanıklar hakkında şu bilgileri paylaştı:

 ‘’En hafif formu 1. Derece yanık iken en ağır formu ise 4. Derece yanıktır. 1. Derece yanığa güneş yanığı örnek verilebilir.  Kızarıklık mevcuttur, ağrılıdır genelde 3-4 günde toparlar. 2. Derece yanıkta ise bül dediğimiz su toplamaları olur ve ağrılıdır, İyileşmesi 3haftaya dek uzayabilir.  3. Derece yanık ise derinin tüm katlarının yandığı ağrısız adeta muşamba gibi bir görüntüye sahiptir. 4. Derece yanıkta sadece deri değil deri altındaki kemik kas gibi yapılarda yanmıştır. 3. Ve 4. Derece yanık kendiliğinden iyileşmez ve ameliyat gerekir’’

Temizlik maddeleri yüzünden oluşan yanıklar için yaşa göre yanık tedavisi yapılmalı.

HASTA YAŞI DİKKATE ALINMALI

 “Tedavide yanık alanının büyüklüğü, hastanın yaşı ve yanan bölgenin yerinin önemli olduğunu belirten dikkat çeken Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, “Yanıklı bölge büyük ve hasta yaşı küçük olduğunda hayati risk içerebildiğini” söyledi.

Temizlik maddelerinden kaynaklı cilt yanıklarında doğru tedavi önemli.

 

CİLT YANIKLARINDA DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ

Yanık oluştuğunda ilk yapılan bazı yanlış müdahaleler yanığın derinliğini arttırabildiğini söyleyen Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Su, yağ gibi sıcak sıvılarla yanma sonrası yapılması gereken ilk müdahale sıcak su ile ıslanmış kıyafetler varsa onları çıkartma ve yanan bölgeyi akan çeşme suyunun altında 15 dakika tutmak gereklidir. Yanıklı bölgeye yumurta akı, diş macunu, salça gibi malzemeler sürülmemelidir. Sonrasında antibiotikli krem kullanılması uygun olur. Yanıklı bölge geniş ise su toplamaları varsa bir doktor tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Yanıklı bölgedeki ağrı çok fazla olabileceği için hastanın ağrı kesici almasında bir sakınca olmayacaktır.”

Temizlik maddesi kaynaklı cilt yanıklarında kantaron yanık bölgesinde izleri engelleyebilir.

KANTORAN YAĞI TEDAVİYİ DESTEKLEBİLİR

Yanıklı alandaki derinin kendini yenileyebilmesinde pomadlar ve kremlerin etkili olabileceği bilgisini paylaşan Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak, “Halk arasında çok fazla konu edilen kantoran ve aloa vera gibi yağların kullanımı enfeksiyon riski kalmadığında kullanılabilir. Kantaron yağının yara iyileşmesini desteklediği ve iz konusunda avantajlı olduğu bilinmektedir. Aloa vera, yaralarda yangıyı ve enfeksiyon olasılığını azalttığı için kullanılabilir. Yanıklı bölgedeki yağ ve ter bezleri uzun bir süre çalışmayacaktır o nedenle o bölgelerin nemlendirilmesi kremler kullanılması çok önemlidir. Yanıklı bölgelerin güneş hasarına maruz kalmamaları için hastaların güneşten kaçınmaları çok önemlidir. Yanıklı bölge güneşe aruz kaldığında tekrar yanar ve su toplayabilir, bu da iyileşmeyi negatif etkileyerek kalıcı iz kalmasına sebep olur. Yanıklı bölgelerde yanığın derinliğine ve iyileşme prosedürüne bağlı olarak iz kalabilir. Yanıktan 6 ay sonra ize yönelik müdahale planlanabilir. Ancak ilk 6 ay yanıklı bölgeye izi azaltmaya yönelik iz jelleri ve veya yanık bası giysisi gerekebilir” ifadelerini kullnadı.



Ekleme Tarihi: 28.03.2020
Güncelleme Tarihi: 28.03.2020
Yukarı